Zagreb i Hrvatske vode dogovorili korištenje dijela rijeke Save

Zagreb i Hrvatske vode dogovorili korištenje dijela rijeke Save

Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatske vode i Grad Zagreb sklopili su ugovor o korištenju javnog vodnog dobra rijeke Save. Njime Hrvatske vode na 5 godina daju na korištenje oko 125 hektara prostora uz Savu, a sve u svrhu provedbe projekta „Aktivnosti na Savi".

Od Jaruna na zapadu pa do Toplane na Savici na istoku, prostor je na kojemu bi trebao zaživjeti projekt "Aktivnosti na Savi".

Nakon što lani u Gradu nisu uspjeli u namjeri da ožive savsku obalu uz Jadranski most jer se nitko nije javio na natječaj za programsko osmišljavanje tog prostora, i u ovoj godini planira se na tri lokacije postaviti montažne objekte, najavljuje pročelnica gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Sanja Jerković - Prva je kod Željezničkog mosta. Druga lokacija se nalazi uz Most slobode, govorimo o sjevernoj obali rijeke Save. Treća se lokacija nalazi uz park Bundek. 

Natječaj za izradu montažnih objekata već je otvoren pa bi se u lipnju, planiraju u Gradu, oni mogli naći na obalama Save. Za realizaciju toga, osigurano je 5 milijuna kuna, kaže Jerković koja i otkriva kakve bi sadržaje ponudili - Radi se o ugostiteljskim sadržajima, pozornicama koji će služiti za koncerte, kazališne predstave, kino na otvorenom i ono što je ključni dio to su sportsko-rekreacijski sadržaji. 

Gradonačelnik Milan Bandić na potpisivanju ugovora spomenuo je da u suradnji s državom želi realizirati nekoliko kapitalnih projekata: od Imunološkog zavoda, dječje bolnice, tračničke veze s aerodromom, ali i "Zagreb na Savi" - To je projekt za 3 do 4 mandata težak milijardu i pol eura. To je projekt vodenih stepenica, to je pretvaranje kanala Sava - Odra - Sava u rijeku Savu. Kotljenjem i niveliranjem sa vodenim stepenicama rijeke Save potičemo hidroenergetske potencijale rijeke Save, oslobađamo 250 hektara korisne zemlje za grad Zagreb i konačno povratak Zagrepčana na Savu.

Hoće li ove godine uspjeti Zagrepčane približiti Savi ostaje za vidjeti početkom ljeta.