Zagreb - "spasitelj" Imunološkog?

Zagreb - "spasitelj" Imunološkog?

Zašto vladajući ne rješavaju problem Imunološkog zavoda? Čuva li se on za nekoga ili ga uvoznici žele upropastiti kako tvrdi oporba? Može li Zagreb spasiti Imunološki?

Riječi je o tome bilo u sinoćnoj emisiji Otvoreno HTV-a. A, o tome su raspravljali Milan Bandić, Lidija Jagarinec, Đuro Lubura, Irena Jukić i Saša Cvetojević.

Predstavnica sindikata EKN-a u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec ponovila je stajalište sindikata te izjavila da cjepivo i dalje ide u izvoz, a radnici još nisu dobili plaću. Najkvalitetniji soj cjepiva protiv ospica vlasništvo je države, proizveden je još 1957., liječnici u Zaraznoj bolnici morali su stažistima na slajdovima pokazivati primjere oboljelih. Aviva je samo moja ideja, i mogli bi biti veliki ulagač. Mi nismo u sukobu i najvažnije nam je da Vlada donese odluku. Prosvjedovat ćemo pred Vladom i pogriješili smo što to nismo radili ranije, rekla je i naglasila da tradiciju dugu 123 godine radnici neće samo tako prepustiti.

Neprestano se sumnja u nas, a prikupili smo novac. Osnovni nam je cilj pojasniti svakom građaninu vrijednost Imunološkog, nadovezao se  Đuro Libura, stalni sudski vještak, predstavnik Visie Croatice.

Za Milana Bandića Zagreb je jedini pravi strateški partner. 30. siječnja 2014. Zagreb je ponudio nešto što nije trebalo odbiti, 100 milijuna kuna. Nismo mogli ispuniti rok od godinu dana. Trebalo bi napraviti zgradu, uložiti 20-ak milijuna. Logično je da krvne derivate radimo na domaćem terenu. Ponudili smo partnerstvo i Medicinskom fakultetu.

Saša Cvetojević, ulagač i mali dioničar Imunološkog postavio je pitanje vrijedi li ta tvrtka još uvijek. Plaća se ne isplaćuje, a predstavnik vlasnika po zakonu mora pokrenuti stečaj. 

Na to je reagirala Jagarinec i naglasila da dozvola za virusna cjepiva vrijedi, ističe u prosincu, a uskraćena je dozvola za proizvodnju krvnih derivata i drugih cjepiva. Objasnila je da svaki proizvod prolazi internu kontrolu pa kontrolu HALMED-a, a u slučaju izvoza i regulatorno tijelo zemlje u koju se izvozi, primjerice meksičko.

Lubura smatra da uvjeti proizvodnje nisu zadovoljavajući. Halmed ne može izdati dozvolu ako proizvodni uvjeti nisu sigurni. Krvni derivati su najvažniji građanima, drugo je biznis, kazao je.

Reagirala je i ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić.  Epidemiološka slika ovisi o položaju zemlje. Farmakologija je pod velikim nadzorom. Prvi smo u svijetu u transplantaciji, a to ne bismo mogli bez našeg davalaštva, rekla je.

Bandić je ponovio tvrdnju da je Zagreb jedini pravi strateški partner. Ponuda je napravljena tako da se nije mogla prihvatiti. Tražili smo rok od 18 mjeseci. Nama cilj nije profit niti core business, treba sačuvati proizvodnju krvnih derivata kao strateški interes Hrvatske.


U prilogu Izjava gradonačelnika M.Bandića.