Zagreb u 2017. povukao svega 9 milijuna kuna iz EU fondova

Zagreb u 2017. povukao svega 9 milijuna kuna iz EU fondova

autobusi.org

Pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije Mirjana Zubak pojasnila je članovima Odbora za financije Gradske skupštine da, iako je Zagreb povukao svega 9 milijuna kuna europskog novca u prošloj godini, projekata ima više nego što to realizirani iznos prihoda pokazuje.

Nezavisna gradska zastupnica Sandra Švaljek upozorila je da Grad godine troši na pripremu projekata a da njihova realizacija 'šepa'. Podsjetila je na projekt modernizacije vodoopskrbe i odvodnje koji se priprema već više od pet godina, a u realizaciju neće barem do sredine sljedeće godine te je poručila da će oni sugrađani koji još uvijek žive bez vode ili odvodnje na tu komunalnu infrastrukturu pričekati.

Skupštinski odbor za financije prihvatio je i financijsko izvješće Zagrebačkog holdinga za prošlu godinu, uoči sjednice Gradske skupštine na kojoj će o toj temi gradski zastupnici raspravljati u četvrtak. Članovi odbora osvrnuli su se pritom na prihode koje Holding ostvaruje na račun subvencija koje se financiraju iz gradskog proračuna, ali i na potrebu većeg angažmana Čistoće na odvozu otpada - makar i po cijenu poskupljenja usluge.

HDZ-ov Davor Filipović rekao je da se Zagrepčanima koji postavljaju pitanje kamo odlazi novac od prireza može odgovoriti da se njime financiraju subvencije, prije svega ZET-u koji ubire najveći dio subvencijskog kolača. Predsjednica uprave Holdinga  Ana Stojić Deban odgovorila mu je pak da je iznos subvencija koje Grad uplaćuje Holdingu u stalnom padu u zadnje četiri godine.

Grgo Jelinić iz gradonačelnikove Stranke rada i solidarnosti poručio je da se građanima mora moći objasniti da Čistoća mora poskupiti svoje usluge ako želimo čist grad.