Zagrebačka filharmonija predstavila novu sezonu i CD sa Sandrom Bagarić

Zagrebačka filharmonija predstavila novu sezonu i CD sa Sandrom Bagarić

Foto: Radio Sljeme/ns

Zagrebačka filharmonija vraća se nakon više od godinu i pol u Koncertnu dvoranu "Vatroslav Lisinski" gdje će u petak, 24.rujna, otvoriti novu sezonu, uoči koje je danas predstavljen i nosač zvuka, suradnja Orkestra i sopranistice Sandre Bagarić.

U novoj sezoni pod geslom "Glazba uvijek pronađe put" Filharmoničari najavljuju neprekinuti niz klasičnih i cross-over koncerata vođenih renomiranim umjetnicima na najvišoj umjetničkoj razini, a otvorit će ju, u petak 24. rujna, Mazurkom iz opere Halka Stanisława Moniuszkoa, 40. simfonijom u g-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta te 1. simfonijom u D-duru, Titan, Gustava Mahlera. Izvedbom će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz, koji je za ovu prigodu odabrao Mozartovu i Mahlerovu simfoniju kao pokazatelj razvoja u komponiranju simfonija u Beču, u rasponu od 100 godina.

Dan nakon premijernog koncerta, 25. rujna, Zagrebačka filharmonija gostuje u Slovenskom narodnom kazalištu u Mariboru, a u nedjelju 26. rujna, Orkestar će dvadeseti put zaredom gostovati u Vukovaru. S posebnim poštovanjem prema značenju Vukovara u recentnoj hrvatskoj povijesti, šef dirigent Dawid Runtz odlučio je darovati ovaj nastup gradu heroju.

Filharmonija ulazi u koncertnu sezonu s jednim novim ciklusom, vrhunski osmišljenim koncertnim programom u postojećim ciklusima, bogatija za nekoliko novih nosača zvuka sa skladbama suvremenih hrvatskih skladatelja i zanimljivim projektima za publiku željnu live izvedbi i povratku u koncertne dvorane.

U suradnji Zagrebačke filharmonije i sopranistice Sandre Bagarić objavljen je i nosač zvuka s operetnim hitovima:

- Ovo je na neki način moj životni projekt, presjek kroz moju karijeru, 27 godina scenskog iskustva, najbolje od operete. Imala sam sreću što je gospodin Štefančić tako pomno vodio moju karijeru u tom kazalištu koje gore na Kaptolu uveseljava ljude s operetama i mjuziklima. Dakle, Strauss, Kálmán, Lehar… Grofica Marica, Kneginja čardaša, Mala Floramye, Splitski akvarel, Vesela udovica…zaista biseri. Ja bih rekla; to je jedna mala glazbena bajka.

Nosač zvuka naziv "Happy End" dobio je zato što opereta, kako ističe Sandra Bagarić, uvijek ima sretan kraj.