Zagrebački festival knjiga

Zagrebački festival knjiga

Dusko Marusic/PIXSELL

Zagrebački festival knjiga, koji se od večeras do 24. svibnja održava na dvije lokacije u središtu grada, publici će ponuditi tridesetak događanja na kojima će predstaviti pedesetak hrvatskih književnika, a najavljeno je i gostovanje škotskoga pisca kriminalističkih romana Iana Rankina. Zagrebački festival knjiga manifestacija je s desetogodišnjom tradicijom proizašla iz Zagrebačkog sajma knjiga, kasnije preimenovanog u Hrvatski festival knjiga.

Na tradicionalnu pozornicu u knjižari Megastore u Bogovićevoj, te na novu lokaciju Algoritam Profil Mozaik Bookshopa u Gajevoj, ZFK će u sklopu "after-work" programa "Aktualno poslijepodne" i u večernjim terminima pod nazivom "Svijet oko nas" kroz brojne tribine, okrugle stolove, promocije knjiga i druženja s autorima predstaviti afirmirane i nove književnike iz Hrvatske.

Petodnevni program festivala počinje gostovanjem Rujane Jeger u Zagreb Megastoreu, gdje će govoriti "Bez dlake na jeziku" (o psima i ljudima). Kristina Wolsperger Danilovski potom će predstaviti debitantski hit "Danci i stranci", a naposlijetku će akademik Viktor Žmegač iznijeti bogato znanje o esejima i najaviti svoju nadolazeću knjigu.

Kao jedan od vrhunaca programa organizatori najavljuju gostovanje poznatog britanskog pisca kriminalističkih romana Iana Rankina, koji će u petak 23. svibnja u Megastoreu promovirati hrvatski prijevod svojeg najnovijeg romana "Sveci Biblije sjena", u kojemu je glavni lik ponovno detektiv John Rebus.

Festival se u subotu 24. svibnja širi na drugu lokaciju - u Bookshop Algoritam Profil Mozaika u Gajevoj 1, gdje će se održati promocija svjetskog bestselera "Half Bad", prvoga dijela fantasy-trilogije "Half Life". Program će isti dan u Megastoreu obuhvatiti tribine "Liječenje većine bolesti današnjice" i "Svemirsko jedinstvo koje govori".

Bogat program "za velike" prati i niz jutarnjih događanja namijenjenih djeci i mladima. Matineje "Jutro s Pikom" bit će sadržajno raznovrsne - od druženja s poznatim spisateljima i ilustratorima, među kojima su Sanja Pilić, Manuel Šumberac i Mladen Kopjar, preko predstavljanja nove maskote GNK Dinama Plavka, radionice"Kako dresirati psa/igra sa psima" sa stručnjacima iz azila Dumovec, do lutkarske predstave Vande Vilić. Voditelj svih sadržaja za djecu i mladež je Siniša Cmrk (Piko), koji će predstaviti i vlastitu slikovnicu "Mjesecolendar".

Za sve zaljubljenike u knjige, Zagrebački festival knjiga donosi i prigodnih dvadeset posto popusta na odabrani asortiman knjiga pod sloganom "festival za sve, knjiga za svakoga" u jedanaest knjižara na području Zagreba.