Zagrebački HSLS traži javnu objavu izvoda banaka sa stanjem pričuve zgrada

Zagrebački HSLS traži javnu objavu izvoda banaka sa stanjem pričuve zgrada

Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebakčki HSLS traži od Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva javnu objavu izvoda banaka sa stanjem pričuve zgrada s 1.3,2020. Od Kriznog stožera civilne zaštite Grada Zagreba traže detaljno izvješće o radnjama koje je poduzeo oko stanja i postipka saniranja oštećenih zgrada. Više...

Gradske službe i institucije protekla dva tjedna zakazale su i propustile priliku da budu učinkovit javni servis građana koji, osim što ih financiraju, pokušavaju svojim radom i djelovanjem riješiti svoje spomenute probleme. Umjesto toga, oštećeni stanovnici Zagreba iz dana u dan nailaze i na nove prepreke koje im nameću gradske službe svojim složenim, birokratskim i nerazumljivim administriranjem i odlukama koje onemogućavaju svakodnevni život i pružanje osnovnih komunalnih usluga, navodi se u priopćenju kojeg je potpisao Darko Klasić predsjednik kluba gradski zastupnik HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija. 

Pored još jednog novog zagrebačkog tigra od papira, tzv. zagrebačkog kriznog stožera, jedna od poluga obnove i sanacije šteta u Zagrebu trebalo bi biti Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo.

U priopćenju navode kako Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo posluje u okviru Zagrebačkog holdinga i, kao najveći upravitelj, održava više od 173 tisuće  stambenih, poslovnih i garažnih prostora, što je oko  85 % ukupnog fonda Grada Zagreba. Podsječaju kako je primarna djelatnost GSKG-a održavanje stambenih objekata, ali i održavanje javnih prolaza, pothodnika, fontana i WC-a. "U zadnjem dostupnom financijskom i revizorskom izvještaju društva za 2018. godinu vidljivo je da je to društvo imalo prihod od više od 114 milijuna kuna i 353 zaposlena djelatnika, čiji su troškovi plaća iznosili gotovo 49 milijuna kuna. Iz niza poslovnih izvještaja usvojenih tijekom proteklih godina proizlazi da se 50 % dobiti GSKG-a prenosilo u zadržanu dobit, dok se 50 % dobiti isplaćivalo trgovačkom društvu Zagrebački holding", piše u priopćenju. 

S druge strane, tvrdi Zagrebački HSLS, Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo očigledno pokušava odgoditi što je više moguće svoje financijske obveze prema vlasnicima iako bi oni trebali moći slobodno raspolagati iznosom na svojim računima, no izgleda da tomu i nije baš tako te navode kako kroničan nedostatak financijskih sredstava kao i dugovi Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga zbog nerazumnog trošenja postavlja pitanje nalazi li se novac iz pričuve vlasnika nekretnina uopće na računima koji su u tu svrhu predviđeni ili je iskorišten za nešto drugo?

Kako bi se razjasnila ta opravdana pitanja predstavnika stanara i građana, zalažući se za transparentne političke procese te odgovornu i racionalnu politiku polaganja računa građanima, HSLS Grada Zagreba traži: od Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva i uprave Zagrebačkog holdinga javnu objavu izvoda banaka sa stanjem pričuve zgrada na dan 1. ožujka 2020. kako bi građani imali uvid u sredstva koja su trenutno dostupna za pokretanje što hitnije obnove zgrada, a koja su, valja podsjetiti, njihova sredstva. A, od gradske uprave i Kriznog stožera civilne zaštite Grada Zagreba informaciju o tome koliko je upravitelja zgrada u Gradu Zagrebu i koje je upravitelje, izuzev GSKG-a, Ured za upravljanje u hitnim situacijama kontaktirao u vezi dobivanja broja oštećenih zgrada njihovim stanjem i koliko je postupaka saniranjem oštećenih zgrada pokrenuto. Šira javnost i građani nisu upoznati u cijelosti sa razmjerima štete i veličinom nastalih oštećenja niti dva tjedna nakon što se dogodio potres u Zagrebu