Zagrebački "Lijevi blok" upozorio na loše gospodarenje otpadom

Zagrebački "Lijevi blok" upozorio na loše gospodarenje otpadom

Patrik Macek/PIXSELL

"Zagreb sa održivim sustavom gospodarenja otpadom kasni 10 godina", poručili su gradski zastupnici Lijevog bloka povodom tematske sjednice Gradske Skupštine koja će se na tu temu održati u ponedjeljak.

"Zagreb je naš", Nova ljevica, Radnička fronta i stranka "Za grad" nezadovoljni su načinom na koji gradska vlast gospodari otpadom. Podsjetili su da je naš grad zadnji po odvojenom prikupljanju otpada na ljestvici Europske unije te kao europska prijestolnica smeća godinama ne napreduje. Tomislav Tomašević iz političke platforme "Zagreb je naš" istaknuo je da Grad građanima nije olakšao odvajanje otpada. U siječnju ove godine usvojen je Nacionalni plan gospodarenja otpadom, u svibnju je usvojena Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, a mi dan danas još uvijek nemamo odgovore iz svih pripremnih materijala (za sjednicu) koje smo dobili - o tome na koji način Grad Zagreb misli uspostaviti sustav, posebice, naplate prema količini.

Naglasio je i da iz materijala koje je Grad pripremio za tematsku sjednicu nije jasno na koji će se način naplata vršiti niti koliko često otpad odvoziti. Stoga se Lijevi blok zalaže za takozvani "sustav 3 kante", pojasnio je Svibor Jančić iz stranke "Za grad". Tim bi se sustavom u jednu kantu odvojeno prikupljalo staklo, metal, plastika i željezo, u drugu kuhinjski biootpad, a treća bi bila za mješoviti otpad. Zalažemo se za to da odvoz kunjinjskog otpada bude besplatan. Jedino odvoz mješovitog komunalnog otpada bi se trebao naplaćivati, i to isključivo prema količini. Dakle, ne prema obujmu kante, nego koliko proizvedete otpada, toliko ćete platiti. Na taj način mi bismo stimulirali građane da razvrstavaju otpad, da stvaraju što manje otpada, a time se cijena odvoza otpada ne bi povećavala, rekao je Jančić.

Zakazivanjem sjednice u vrijeme kad bi Grad trebao donijeti odluku o naplati otpada smatraju neodgovornim, jer kako kažu, time se rasprava o ovom važnom pitanju dodatno izbjegava i odgađa.