Zagrebački učenici dobili besplatne udžbenike i radne materijale

Zagrebački učenici dobili besplatne udžbenike i radne materijale

Marko Prpic/PIXSELL

Završio je prvi krug podjele besplatnih udžbenika i radnih materijala za novu školsku godinu. Danas su ih dobili učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i osnovne škole Hrvatski Leskovac. Grad je u tu svrhu osigurao 55 milijuna kuna s PDV-om.

26 milijuna kuna za srednjoškolske udžbenike i 22 milijuna kuna za pomoćne radne materijale za osnovne škole izdvojio je Grad Zagreb za novu školsku godinu. Danas su ih dobile sve zagrebačke škole, kao i učenici koji imaju prebivalište u Zagrebu, a školu pohađaju izvan grada. Time je završen prvi krug podjele, rekao je gradonačelnik Milan Bandić posjetivši Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga - Za 100 tisuća učenika izdvojili smo oko 55 milijuna kuna s PDV-om, a radi se o 582 tisuće udžbenika.

No udžbenici za osnovne škole još nisu stigli, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, uputivši tako kritiku resornom ministarstvu - Moram napomenuti da ministarstvo kupuje udžbenike za osnovce, no prema informacijama iz osnovnih škola, to uglavnom nije započelo i ti udžbenici nisu stigli. Nadamo se da će stići do 9. rujna kada počinje škola.

- Ali ja moram stati u zaštitu naše ministrice! Za sve što se prvi put radi treba malo više vremena, ali Zakon i odluka Vlade i Sabora će se ispoštivati i svi će osnovnoškolci u Hrvatskoj, njih gotovo 300 tisuća, dobiti besplatne udžbenike, a ne samo njih 60 tisuća u Zagrebu - kazao je gradonačelnik Bandić.

Drugi krug podjele počinje za tjedan dana, 6. rujna, i trajat će do kraja mjeseca, a odnosi se na učenike koji ponavljaju razred, mijenjaju školu ili idu na popravni ispit.