Zagrebački velesajam spreman je za masovno cijepljenje!

Zagrebački velesajam spreman je  za masovno cijepljenje!

foto: NZJZ "A.Štampar"

Zagrebački velesajam spreman je za masovno cijepljenje koje bi trebalo početi na Svjetski dan zdravlja, u srijedu. Prvi dan u planu je cijepljenje tisuću i petsto sugrađana. Svi koji su dobili termin cijepljenja na istoj će obavijesti dobiti i informaciju o vrsti cjepiva.

Generalna proba organizirana prije dva dana testirala je spremnost tehničkog, administrativnog i medicinskog osoblja koje će raditi na petnaest punktova na Zagrebačkom velesajmu, rekla je pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“,  Cecilija Rotim. -Imali smo generalnu probu gdje smo cijepili jedan dio naših sugrađana koji su se trebali cijepiti na punktovima Domova zdravlja. Znači, 65 + i kronični bolesnici iz druge faze cijepljenje koje je planirano od strane Ministarstva zdravstva RH.

Građani će se cijepiti u Paviljonu 6, ali svi moraju biti unaprijed naručeni putem platforme cijepise.hr.  -Svaka osoba će dobiti termin kada treba doći na cijepljenje, stoga, ljubazno i ovim putem molim naše sugrađane da ne dolaze ranije, nego da dođu doslovno pet minuta prije svog termina kako se ne bi stvorile gužve.

Za sve koji su naručeni osigurana je doza cjepiva, napominje Rotim, ali je nužno pridržavati se protokola i zakazanog termina cijepljenja. -Nakon što naš redar na prijamnom samom vidi je li ta osoba dobila svoj termin, ona odlazi kod liječnika na trijažni punkt, koji će s njim obaviti jedan kratki intervju, odnosno uzeti anamnezu i vidjeti postoji li slučajno koja kontraindikacija da se ta osoba cijepi. Nakon toga odlazi kod medicinske sestre na cijepljenje. Sljedeća faza je kada odlazi kon našeg administrativnog osoblja gdje dobiva potvrdu da je cijepljena.

Nakon cijepljenje pacijenti moraju otići na opservaciju koja će trajati petnaest ili trideset minuta. Promatranje u trajanju od 30 minuta predviđeno je za građane koji su već imali alergijske reakcije na pojedine lijekove ili cjepiva. U slučaju da se kod pacijenata pojave bilo kakve sumnje u kontraindikacije u Paviljonu 6 dežurat će ekipe Hitne pomoći. -Cijelo vrijeme tamo će dežurati tim iz Nastavnog zavoda za Hitnu medicinu, tim iz zdravstvene ustanove "Sveti Duh". Izmjenjivat će se kolege koji će tamo dežurati. Isto tako imamo i jedan punkt s tri bolesnička kreveta, ako slučajno bude nekakvih reakcija. Može biti napada panike, može biti nesvjestice. U biti smo se osigurali s te strane da naše sugrađane osiguramo i da im pružimo cijelu, adekvatnu zdravstvenu skrb.

Za slabo pokretne osobe osigurana je pomoć na trijaži, a svima ostalima još jednom apel na strogo pridržavanje epidemioloških mjera, podsjetila je Rotim. U srijedu je cijepljenje već isplanirano, a ostalih dana ono će ovisiti o raspoloživosti cjepiva. Prema iskustvu, prvo je pitanje građana što će se učiniti s „viškom“ cjepiva? -Naravno, mi imamo odmah osobe koje su na listama, koje zovemo, znači sljedeću osobu s liste se zove i ona će doći na cijepljenje.

Posljednja je informacija kako je ovaj tjedan u Hrvatsku stiglo okom sto tisuća doza, mahom AstraZenecina cjepiva, a sljedeći tjedan očekuje se još 120 tisuća doza svih triju odobrenih cjepiva. Od toga je Zagreb rezervirao oko 30 tisuća.