Zagrebačko Sveučilište popunilo kvotu za brucoše

Zagrebačko Sveučilište popunilo kvotu za brucoše

Zeljko Hladika/Vecernji list

Temeljem potvrdama o upisu kandidata u prvu godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija u ljetnom upisnom roku, Sveučilište će popunit jedanaest tisuća 814 upisnih mjesta na 230 studijskih programa.

Prvu godinu na 230 preddiplomskih, integriranih i stručnih studija Sveučilišta u Zagrebu upisalo je do sada 11 tisuća 814 brucoša, što predstavlja popunjenost kvote od 92 posto. "Ukupni rezultati za preddiplomske studije bit će na razini prošlogodišnjih, čak možda i malo bolji, premda smo u odnosu na druga sveučilišta bitno pooštrili upisne  kriterije", kazao je rektor Aleksa Bjeliš i napomenuo da upisni podaci još nisu konačni.

Najviše je popunjena kvota za redovite studente, 94 posto, za izvanredne 79 posto, a za stručne studije 77 posto. Upisna mjesta za strane državljane ostala su većinom nepopunjena, osim na studijima farmacije, dentalne medicine i rehabilitacije, te glazbenom Studiju za instrumentaliste.

"Slobodnih mjesta za upis ostalo je najviše na nastavničkim smjerovima PMF-a (studiji fizike s informatikom, kemijom, tehnikom i matematikom) koji su deficitarni i za koje će se od sljedeće godine uvesti posebne subvencije", kazala je prorektorica Blaženka Divjak.

Slobodnih mjesta ima i na studijima informatike i računarstva FER-a, zatim na Grafičkom i Tekstilno-tehnološkom fakultetu, te na Agronomskom fakultetu. Na društveno-humanističkim studijima mjesta ima na Hrvatskim studijima,  studiju indologije Filozofskog fakulteta, Kineziološkom fakultetu te na izvanrednom studiju prava. Ostalo je mjesta i na umjetničkim akademijama za koje će se upisi održani u rujnu.

Za diplomske studije tek je raspisan natječaj za 8 tisuća 944 mjesta. Od ove godine u kvotu za strane državljane (273 mjesta) više ne spadaju studenti iz zemalja Europske Unije. Na diplomskim studijima očekuje se popunjenost od oko 73 posto. Zbog ugovora s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, studenti na tim studijima neće morati plaćati participaciju, rečeno je.

Sveučilište je osnovalo i Centar za savjetovanje i podršku studentima, kojemu je svrha ohrabriti studente da uspješno studiraju i svladaju akademske obaveze, te ih podučiti životnim i poslovnim vještinama kako bi se omogućio razvoj akademskih potencijala, povećala učinkovitost i završnost studiranja i potaknula njihova konkurentnost na tržištu rada.