Zagrebačko sveučilište promoviralo 430 doktora znanosti i umjetnosti

Zagrebačko sveučilište promoviralo 430 doktora znanosti i umjetnosti

Goran Jakus/PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište tijekom dana su prepravile svečane akademske odore. Zagrebačko sveučilište promoviralo je 430 nova doktora znanosti i umjetnosti.

U skladu s protokolom, kandidati bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape te su od zgrade Sveučilišta u  do zgrade Hrvatskog narodnog kazališta došli u povorci. Svečanosti promocije započele su intoniranjem himne, nakon čega se novim doktorima znanosti, njihovim obiteljima te ostalim uzvanicima i gostima obratio rektor. Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti, promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Svečanosti su završile intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur.

Uz rektora Bjeliša, prorektore, dekane i prodekane Sveučilišta u Zagrebu, svečanim promocijama doktora znanosti i umjetnosti nazočili su predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i izaslanik kardinala Josipa Bozanića mons. Nedjeljko Pintarić te drugi uzvanici i gosti.