Zagrebu pomoglo 420 hrvatskih vojnika

Zagrebu pomoglo 420 hrvatskih vojnika

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pripadnici Hrvatske vojske tijekom dva dana sanirali su štetu nastalu na zagrebačkim ulicama, prometnicama i haustorima zgrada. Danas su završili su s angažmanom u pružanju pomoći gradu Zagrebu u sanaciji posljedica snažnog potresa, priopćeno je iz MORH-a.

Naime, pripadnici Hrvatske vojske su u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite, zagrebačkim gradskim vlastima, Javnom vatrogasnom postajom grada Zagreba sanirali su uže i šire središte metropole koji je glavni grad pogodio u nedjelju, 22. ožujka 2020. godine. Na terenu je tijekom dva dana bilo angažirano 420 pripadnika HV-a uz 10 inženjerijskih strojeva.  

„Prvi dan na terenu je bilo 250 pripadnika Hrvatske vojske, a drugi dan njih 170. Vojnici su bili angažirani na sanaciji šteta na zagrebačkim prometnicama i nogostupima, izvlačili su šutu iz haustora i dvorišta. Jučer su u poslijepodnevnim satima uspješno završili svoju zadaću“, izvijestio je načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Tihomir Kundid, koji je zahvalio pripadnicima HV-a,  na još jednom dokazu visokog profesionalizma i spremnosti na pomoć onda kada je to najpotrebnije, navodi se u prioćenju MORH-a.  

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je Hrvatskoj vojsci riječima: „Hvala pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci, ne treba puno govoriti nego da smo zajedno u ratu i miru i izvanrednim situacijama. Zajedno smo najjači“. 

Podsjećamo, da su pripadnici Zapovjedništva za potporu jučer, 23. ožujka bili su angažirani na lokaciji Jurjevska ulica, te u Gračanima, gdje su pružili potporu Zagrebčkim vatrogascima u uklanjanju razrušenih dimnjaka na stambenih objektima. Hrvatska vojska pružila je pomoć bolesnicima i bolnicama u Zagrebu, točnije Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević: sudjelovali su u preseljenju nedonošćadi i opreme iz Petrove bolnice, a ispred bolnice Dr. Fran Mihaljević Hrvatska vojska podigla je tri šatora.