Zagrepčani dobili aplikaciju za e-posudbu knjiga

Zagrepčani dobili aplikaciju za e-posudbu knjiga

Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački čitatelji od kraja mjeseca svoje omiljene književne naslove moći će posuđivati putem interneta. Prvu knjižničnu aplikaciju u Hrvatskoj za posudbu e-knjiga Knjižnice grada Zagreba razvile su uz podršku Grada, a građani će e-knjige posuđivati upisom članskog broja i pina.

Nova aplikacija Zaki Book omogućit će čitateljima da biraju između 400 naslova u internetskom izdanju, koje mogu posuditi i čitati na na mobitelu, osobnom računalu ili tabletu. E-posudba počinje na Dana Grada Zagreba 31. ovoga mjeseca, rekla je ravnateljica gradskih knjižnica Višnja Cej, a knjige koje će biti biti dostupne 24 sata na dan, članovi posuđuju unosom članskog broja i pina - Za početak se mogu posuditi 2 naslova na rok do 3 tjedna, zasad još nije moguće produžiti ili rezervirati knjige, ali je zgodno to što možete istodobno na 4 uređaja čitati tako da cijela obitelj može čitati jedan naslov, a u kalendarskom mjesecu mogu se posuditi 5 naslova. To je tako za početak i namijenjeno je starijima od 15 godina, a radimo na tome da i djeca do 15 godina mogu posuđivati knjige.

A pola milijuna tiskane građe za 6 godina bi iz sadašnje Gradske knjižnice s Trga Ante Starčevića trebalo preseliti u buduću knjižnicu za koju je odabran 240 milijuna kuna vrijedan idejni projekt. Realizacijom nove zgrade Gradske knjižnice riješit će se stoljetni san zagrebačkih knjižničara i spasiti industrijsku baštinu Paromlina, rekla je voditeljica knjižnice Ismena Meić - Zgrada koja će biti 10 puta veća od prostora u kojem smo sada moći će zadovoljiti sve potrebe građana, potrebe za informacijama, uslugama i programima. To će postati javni dnevni boravak građana Zagreba, a također i novi simbol grada Zagreba.

Gradska knjižnica time bi trebala postati i dio europske karte turistički atraktivnih knjižnica.