Zaklada Ana Rukavina - novi način upisa u Registar

Zaklada Ana Rukavina - novi način upisa u Registar

foto: www.zaklada-ana-rukavina.hr

Upis u Registar od sada je moguć i u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, Petrova 3 i to radnim danom od 7,30 do 19,00 sati i subotom od 7,30 do 15,00 sati.

Ministarstvo zadravlja i Zaklada Ana Rukavina organizirali su trajno prikupljanje uzoraka krvi za hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u devet transfuzijskih centara u Hrvatskoj.

U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti. Potrebno je samo popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti).

Svaki darivatelj krvi može postati potencijalnim spasiteljem nečijeg života jer se transplantacijom koštane srži liječe bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži.

Poruka svih akcija upisa je – lijek je u nama!

 

„Kako bismo nastavili širiti Registar i tako spašavati ljude diljem svijeta, odlučili smo sam postupak upisa u Registar učiniti još dostupnijim građanima. Od sada će građani uz tradicionalne akcije koje organiziramo, moći darivati krv i u Zavodu za transfuzijsku medicinu i time povećati šanse za život bolesnih“, izjavila je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade.

 

Upis u Registar moguć je u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Varaždinu, Osijeku i Slavonskom Brodu.

 

Rezultati Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

 

Hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica trenutno broji 39 793 dobrovljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je tipizirano 35 771 uzoraka krvi.

 

Iz hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 29 transplantata i time dana nada za spas 29 života.