Zakon o upravljanu državnom imovinom omogućuje razvoj Zagrebačke županije

Zakon o upravljanu državnom imovinom omogućuje razvoj Zagrebačke županije

Luka Stanzl/PIXSELL

Krajem svibnja Sabor je donio Zakon o upravljanju državnom imovinom kojim se omogućuje da se vlasništvo nad mnogim nekretninama i poduzećima prenese s države na jedinice lokalne samouprave. O tome što će to značiti za Zagrebačku županiju govorilo se na današnjem sastanku u sjedištu županije.

Sastali su se ministar državne imovine Goran Marić, župan Stjepan Kožić te svi županijski gradonačelnici i načelnici općina. 

Župan Kožić pojasnio je da će tek prijenosom vlasništva mnogih javnih objekata s države na jedinice lokalne samouprave moći tražiti novce iz europskih fondova za njihovu obnovu.

Izvijestio je i da su potpisani ugovori za financiranje jednog velikog infrastrukturnog projekta. "To je regionalni vodoopskrbni sustav čija je vrijednost 880 milijuna kuna i Zagrebačka županija iz fondova Europske unije dobit će 454 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a da nismo u nekim situacijama riješili imovinsko-pravne probleme, bojim se da danas tih sredstava u Zagrebačkoj županiji ne bi bilo", zaključio je župan Kožić.

Ocijenio je i da će Zakon o upravljanju državnom imovinom te suradnja ministarstva i jedinica lokalne samouprave omogućiti intenzivniji razvoj Zagrebačke županije, ali i cijele zemlje.