"Zasadi drvo, ne budi panj": kolektivna sadnja drveća u našoj zemlji

"Zasadi drvo, ne budi panj": kolektivna sadnja drveća u našoj zemlji

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

"Zasadi drvo, ne budi panj" moto je građanske inicijative "Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj" u sklopu koje će se od četvrtka do nedjelje održati sadnja drveća u svim našim gradovima s ciljem zaštite i očuvanja šuma.

Preko društvenih mreža pokrenuta je građanska akcija "Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj". Inicijativa je potaknuta ekološkom katastrofom - požarima u prašumi Amazoni i Sibiru. U akciju su se uključili i Šumarski fakultet i Hrvatske šume koje su donirale sadnice drveća volonterima te odredili površine za sadnju.

- Svaki grad ima svog koordinatora koji koordiniraju volontere u suradnji s Hrvatskim šumama koje osiguravaju sadnice. Očujekujemo velik broj ljudi, a i lijepo je vrijeme pa očekujemo da će to biti uspješna akcija - voditelj Uprave šuma Podružnica Zagreb Damir Miškulin.

49 posto teritorija naše zemlje je pod šumama koje su u jako dobrom stanju, a na njihovom očuvanju predano radi šumarska struka koja ih svake godine obnavlja i održava zbog čega se naša zemlja može pohvaliti visokom kvalitetom stabala. 

U rasadniku Šumarskog fakulteta održana je demonstracija sadnje stabala, a sadnja će u našem gradu početi u petak.