Zatvara se središte Zagreba zbog Žbice i Europskog dana bez automobila

Zatvara se središte Zagreba zbog Žbice i Europskog dana bez automobila

Marko Prpic/PIXSELL

Središtem grada osobni automobili neće smjeti voziti. Od 8 do 20 sati bit će zatvorena zona koju omeđuje Trg bana Jelačića, Jurišićeva, Palmotićeva, Boškovićeva, Hebrangova, Gundulićeva, Mesnička i Demetrova.

Naime, obilježava se Europski dan bez automobila kojim se želi potaknuti na korištenje javnog prijevoza i ekološki prihvatljivih prijevoznih sredstava poput bicikla. Poslijepodne će se voziti Zagrebačka žbica - najpoznatija biciklistička utrka koja počinje u 18 sati na Zrinjevcu. Na nju dolazi i gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima koji je građane pozvao da mu se pridruže.

Zagrebačka Žbica se vozi na trasi dugoj 7 kilometara: Zrinjevac, Zeleni val, Hebrangova, Klaićeva, Republike Austrije, Deželićeva, Masarykova, Preradovićeva, Baruna Trenka, Hatzova, Trg žrtava fašizma, Bauerova, Vlaška, Langov trg, Palmotićeva, Boškovićeva, Zrinjevac. Cilj ove manifestacije je promicanje vožnje biciklom za svakodnevno kretanje gradom.

Zagrebačku žbicu organiziraju Grad Zagreb - Gradski ured za za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom zajedno s Udrugom Moj bicikl, Biciklističkim klubom Opušteno i Pedicab Zagreb.

Poziv gradonačelnika Tomislava Tomaševića na biciklijadu