Zatvaranje rotora - kaos počinje u nedjelju!

Zatvaranje rotora - kaos počinje u nedjelju!

foto: Igor Soban/PIXSELL

U nedjelju u 9 ujutro Remetinečki rotor - kakav poznajemo - odlazi u povijest. Idućih 18 mjeseci trajat će radovi na gradnji funkcionalnijeg prometnog rješenja, a dotada će promet teći privremenim prometnicama koje će morati apsorbirati oko 100 tisuća vozila dnevno. Evo kako...

Cjelokupan promet, koji je inače s Jadranske i Avenije Dubrovnik, Remetinečke ceste i Jadranskoga mosta tekao Remetinečkim rotorom, od nedjelje će se preusmjeravati na novoizgrađene i okolne prometnice.

Početak druge faze rekonstrukcije tog kompleksnog prometnog čvorišta utjecat će i na javni prijevoz pa će konkretno 19 autobusnih linija voziti izmijenjenim trasama.

U svim okolnim novozagrebačkim naseljima, kroz koja prolaze pristupni koridori ili graniče sa zonom radova, promet će biti ograničen i posebno reguliran, a protočnost - očekivano smanjena.

Dolazak sa zapadne i južne strane

Vozila, koja će stizati sa zapada, odnosno iz smjera Lučkog, preusmjeravat će se postupno iz tri u jedan prometni trak, kojim će se usmjeriti na sjeverni kolnik Jadranske avenije, nakon čega će Riječkom ulicom dolaziti do privremenog spoja istočnog i zapadnog kolnika Jadranskog mosta.

Prema središtu grada, odnosno sjeveru, na tom će semaforiziranom spoju, odnosno raskrižju skretati lijevo, a zatim se uključivati na dionicu kojom će se uobičajeno nastavljati do Selske ceste.

Na raskrižju mogu nastaviti i ravno prema Novom Zagrebu, odnosno privremenom prometnicom stići na južni kolnik Avenije Dubrovnik te dalje uobičajeno prometovati u smjeru istoka prema raskrižju s Cimermanovom.

S obzirom na to da je završetak Remetinečke ceste, dionica sjevernije od Osnovne škole "Savski gaj" u sklopu rekonstrukcije zatvorena, prohodne su ulice Ive Robića te Vice Vukova kojima se stiže do Riječke i dalje Jadranskoga mosta, odakle će se nastavljati prema centru, odnosno istočnom dijelu Novoga Zagreba.

Iz grada, odnosno sa sjeverne strane

Automobili, koji iz gradskog središta Savskom ili Selskom cestom namjeravaju prometovati prema Novom Zagrebu – mogu to kroz istočni koridor i privremenu prometnicu koja od Jadranskog mosta dovodi do Avenije Dubrovnik. U nastavku prometne mreže, neposredno prije Cimermanove, vozila će se moći kretati uobičajeno.

Prema čvoru Lučko i zapadnim naseljima u Novom Zagrebu vozit će se dijelom Jadranskog mosta u smjeru juga, a zatim se isključivati desno na privremenu prometnicu koja dovodi do raskrižja Jadranske avenije s Ulicom Vice Vukova. S tog će se raskrižja skretanjem desno nastavljati Jadranskom avenijom prema zapadu, obilaznici i autocesti ili voziti ravno Ulicom Vice Vukova do naselja u dijelu Novog Zagreba.

Iz Novoga Zagreba preko Jadranskog mosta

Nakon raskrižja sa Cimermanovom u smjeru rotora, odnosno zapada, vozila će se usmjeravati na privremenu prometnicu koja dovodi do samog Jadranskoga mosta, od kuda se priključivanjem može nastaviti prema raskrižju sa Selskom ili prolaskom ispod mosta stići sve do raskrižja Jadranske avenije i Ulice Vice Vukova te dalje kretati prema čvoru Lučko ili ravno prema novozagrebačkim naseljima.
 
Gradski ured za promet:

-          preko Rotora prometuje 19 autobusnih linija i tramvaji pa je rješenje privremenih prometnica vodilo računa o potrebama javnog prijevoza putnika

-          dugotrajnost radova (18 mjeseci) - bez etapnosti u izvođenju pa se poglavito vodilo računa o stalnosti rješenja; česte i/ili povremene promjene ruta kretanja za automobile samo bi zbunjivale vozače i stvaralo probleme u javnom prijevozu

-          sve privremene pješačko/biciklističke površine i privremene prometnice bit će opremljene javnom  rasvjetom

-         osiguran je pojačan angažman Prometne policije i prometnog redarstva