Završen je Prvi festival maslina

Završen je Prvi festival maslina

Anto Magzan/PIXSELL

Organizatori manifestacije su Zagrebački maslinarski institut i Udruga branitelja Domovinskog rata. Svoje ulje i druge proizvode od masline predstavljaju zagrebački maslinari koji se bave uzgojem maslina duž obale, te maslinari iz Istre, Dalmacije i Primorja.

Na Zagrebački velesajam stigla je stoljetna maslina, ali i gotovo 90 uzoraka maslinova ulja koji se natječu za titulu najboljeg.

"Donio sam maslinovog ulja vrhunske kvalitete, jedno je od njih nagrađeno na ovoj manifestaciji, ušlo je među dvanaest." - rekao je maslinar Berislav Gaćina.

A tih dvanaest ponajboljih moglo se i degustirati. Osim što jelima daje neodoljiv okus i aromu, blagodati maslinova ulja koriste se i u zdravstvene svrhe. Baš poput čudotvornog napitka od lista masline.

"Koji ima jako antioksidativno djelovanje, ono je 12 puta veće od C vitamina za kojeg svi znamo da je dobar antioksidans." - izjavio je farmaceut Srećko Gross.

Narukvice, suveniri, kemijske olovke samo su neki od ponuđenih drvenih proizvoda, ručnih radova napravljenih od masline.

"Stara maslina koja vise ne daje plodove onda se reze i onda, kako se zove, nas pozovu da to uzmemo i poklone nam ili prodaju i mi onda obrađujemo." - pojasnio je Vedran Frtalić/Udruga "Djeca milosrđa"

Maslinari su zadovoljni prošlogodišnjim urodom pa očekuju puno ulja, ali i ovakvih manifestacija na kojima će moći predstaviti svoj trud i rad.