Zeleni odred: "Hrvatske šume čine ekocid"

Zeleni odred: "Hrvatske šume čine ekocid"

"Hrvatske šume čine ekocid", istaknuto je na prosvjedu naziva "Prozivka Zbog Veleizdaje Naših Šuma" koji je okupio tristotinjak građana. Prosvjed na Markovu trgu organizirao je Zeleni odred koji tvrdi da se šume prekomjerno sijeku, a prodajom drva po niskoj cijeni, oštećuje se država.

"Šume su pluća zemlje, Hrvatske šume d.o.o. su rak pluća" jedan je od transparenata koji se mogao vidjeti na prosvjedu koji je organizirao Zeleni odred - forum braniteljske udruge Vidra. Iako iz Hrvatskih šuma uvjeravaju da je sve po propisima, Zeleni odred im ne vjeruje te su na Markovu trgu poručili: "Šume se prekomjerno sijeku". 

Ono što mi konstantno dokazujemo i pokazujemo jest da se ruši previše šuma, više od onoga što se sadi ili što se govori da se sadi. Svi papiri koje nam predoče Hrvatske šume su notorna laž. To su sve lažirani papiri. U rijetkim tablicama i u rijetkim papirima samo stručnjak može prepoznati prijevaru i prepoznati o čemu se radi. Kada sumirate što oni doista rade, oni čine ekocid - poručila je voditeljica Zelenog odreda, Vesna Grgić

Problem je, napominje Grgić, u tome što je prodajna cijena drva niska - Hrvatske šume prodaju kome hoće, tko prvi naleti. Na primjer, prodaju kubik za 300 kuna, a ako se pređe granica taj kubik vrijedi 120 eura. Mnogi su to prepoznali, otvarali su tvornice koje ne rade, a na račun toga dobivaju određenu količinu drva. Postoje takozvani "licencirani privatnici" koji imaju pravo voziti drvo. To je kriminal koji se radi godinama i koji bi mogao iznositi više od dvije milijarde eura.

"To je udruženi zločinački pothvat" opisuju iz Zelenog odreda, a za sve optužuju politički vrh - Sva ministarstva su u igri: i Ministarstvo poljoprivrede, gospodin Tolušić koji čini skupštinu Hrvatskih šuma, koji sve zna, a ništa ne radi; i gospodin Marić. Ministarstvo okoliša naveliko piše elaborate i dozvoljava tu istu sječu na zaštičenom području: dio Bilogore je posječen, posječene su autohtona stabla, pčele umiru - objasnila je suvoditeljica Zelenog odreda, Gordana Pasanec. 

Zbog svega navedenog, Zeleni Odred je prije nekoliko mjeseci DORH-u predao prijavu protiv Hrvatskih šuma koju će, kažu, uskoro nadopuniti s još stotinjak stranica.