Zeleni protiv spalionice u Resniku

Zeleni protiv spalionice u Resniku

Borna Filic/PIXSELL

Aktivisti Zelene akcije, uz podršku udruge UZOR iz Resnika ispred zgrade Gradske uprave organizirali su prosvjedni performans kojim su tražili donošenje Plana gospodarenja otpadom grada Zagreba koji neće predviđati izgradnju okolišno, ekonomski i zdravstveno štetne spalionice otpada.

Aktivisti su na performance doveli profesora Baltazara kako bi pronašao alternativu za izgradnju spalionice otpada. Nakon kraćeg razmišljanja, profesor Baltazar je jednostavno zamijenio spalionicu s kantama za odvojeno prikupljanje otpada i na taj način građanima ponudio rješenje.

Aktivisti smatraju da Zagrebu spalionca uopće nije potrebna. "Sada se tek oko 20% ukupne količine otpada odvaja, a ogromne količine preostalog otpada se i dalje odlažu na odlagalište Jakuševac. U slučaju izgradnje spalionice, Gradu neće biti prioritet povećati stope recikliranja, smanjiti količinu biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalište i uspostaviti kvalitetan sustav odvojenog prikupljanja otpada, jer će to značiti manje otpada potrebnog za rad spalionice", poručuju aktivisti Zelena akcije.