"Željezo i papir" u galeriji Bačva

"Željezo i papir" u galeriji Bačva

Nina Djurdjević/PIXSELL

U Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin otvorit će izložbu Željezo i papir, autorice Jagode Bulić. Na izložbi, koja je ostvarena uz podršku Grada Zagreba, bit će izložena novija djela nastala krajem 2015. i početkom 2016.

Jagoda Buić jedna je od najosebujnijih i neprikosnoveno međunarodno prepoznatih i afirmiranih hrvatskih umjetnica, dobitnica, između ostalih, Grand Prix-a na bijenalu u São Paolu, Herderove nagrade u Beču, nagrade UNESCO-a za zasluge na području suvremenog stvaralaštva, a tri puta je izlagala na bijenalu u Veneciji.

Tonko Maroević je napisao u katalogu ove izložbe "Čini nam se, da ne pretjeramo, kako se hrđave i mukle površine željeznih komada skladno rimuju sa zagasitim plohama plisirana i tamno (ili pak crveno) obojena papira. Uvjereni smo, međutim, da dosjetljivi i razvedeni obrisi prostornih ostvarenja nude pravi kontrapunkt usustavljenom likovnom govoru kolažnih akumulacija."

  Autorica izložbe Jagoda Buić ističe da je "Umjetnost kao rijeka ponornica koja ima svoj put. Vjerujem u taj kozmički naboj".