Živi Zid i stanovnici Kombolove ulice upozorili na štetnost baznih stanica

Živi Zid i stanovnici Kombolove ulice upozorili na štetnost baznih stanica

Nel Pavletic/PIXSELL

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić sa suradnicima i žiteljima Kombolove ulice održao je konferenciju za novinare na kojoj se govorilo o prekomjernom zračenju i nelegalnom postavljanju repetitora i baznih stanica mobilnih davazelja usluga.

Tu smo kako bi vam predstavili analizu Žiuvog zida koja se odnosi na Provedbu učinkovitosti propisa koji se odnose na postavljanje baznih stanica i antena. Prije same analize predsjednik Živog zida je upozorio:

"Kod 106 nasumično opdabranih baznih stanica na području grada Zagreba utvrdilo se da nemaju građavinsku dozvolu. Pored toga jako malo prostornih planova ima mjere propisane za postavljanje baznih stanica što je nedopustiuvo. Zato je nužno izmjeniti i dopuniti Zakon o zaštiti od elektromagnetskog zračenja."

Nezakonito postavljanje baznih stanica raste usporedno s njihovim brojem u prostoru. Iz tog razloga zaključio je Ivan  Vilibor Sinčić  Živi zid pozorno će pratiti što za to zadužene institucije i uredi na razini gradske uprave čine kako bi se spriječilo da bazne stanice i u budućnosti kada budu postavljene budu prijetnja školama, sportskim i šoping centrima, vrtićima te zgradama u kojima se bez zaštite od elektromagnetskih zračenja pojavio povečani broj oboljelih.