Zmajlović potvrdio zatvaranje zaprešićkog deponija

Zmajlović potvrdio zatvaranje zaprešićkog deponija

Marko Prpic/PIXSELL

Ministar zaštite okoliša na izvanrednoj je konferenciji za novinare otkrio da ista sudbina uskoro čeka i neka druga odlagališta otpada, no ne i je li među njima Jakuševec.

Imali su vremena sanirati odlagališta, poručio je ministar Mihael Zmajlović gradonačelnicima Zaprešića, Trogira i Pazina opovrgavajući da se radi o politički motiviranim akcijama. Podsjetimo, sinoć smo pisali o tome da je Inspekcija za zaštitu okoliša izdala obvezujuće naloge Zaprešiću i dvama spomenutim gradovima u kojima im se zabranjuje daljnje odlaganje svih vrsta otpada na gradskim odlagalištima. Zmajlović i njegovi suradnici na konferenciji za novinare upozorili su da su građani plaćanjem komunalnih računa izdvajali novac i za sanaciju odlagališta koja nikada nije ni započeta.

Inspekcija je gradovima dala rok do 15. ovog mjeseca da riješe probleme ili pronađu alternativna odlagališta s valjanom dozvolom negdje u susjedstvu. Ako se ogluše na nalog inspekcije čelnicima jedinica lokalne samouprave prijete visoke kazne i kaznena odgovornost.

Želimo poslati jasnu poruku da je dosljedno provođenje zakona osnova za uspostavljanje održivog gospodarenja otpadom. Želimo također poslati jasnu poruku da ne postoji imaginarni tolerantni prostor između onoga što propisuju zakoni i onoga što će se na terenu smatrati prihvatljivim. Nije prihvatljivo da se svjesno ne poštuju zakonske odredbe, da se kalkulira s prihvatljivošću kazne i ne poduzima ništa po pitanju uvođenja održivog sustava gospodarenja otpadom i dostizanju rokova koje smo ispregovarali i zacrtali, posebice onih koji se odnose na smanjenje količine odloženog komunalnog otpada, sanacije i zatvaranje neusklađenih odlagališta i uvođenje sustava odvajanja otpada. Inspekcija je bila u svim županijama, a rezultati nadzora, odnosno mjere koje su donesene u rješenjima jasan su primjer kako za usklađivanje sa zakonom nije potrebno čekati nove pravilnike. Građani zbog ovog ne smiju stradati. Na odlagalištima i onima koji skupljaju otpad je da se snađu, kazao je ministar Zmajlović.

Zaprešićki gradonačelnik Željko Turk potvrdio nam je da će se u petak sastati s ministrom Zmajlovićem ne bi li pokušao olakšati situaciju svojem gradskom komunalnom poduzeću Zaprešić d.o.o. koje upravlja odlagalištem. Prije toga, u srijedu, Turk će gostovati u programu Radio Sljemena kako bi objasnio zbog čega je Zaprešić doveden u ovu situaciju.

Može brinuti i mogućnost da isti inspekcijski nalog stigne i u ZGOS, zagrebačku gradsku tvrtku koja upravlja odlagalištem Prudinec - Jakuševec. Ministar Zmajlović to nije želio komentirati, no već godinama Jakuševčani upozoravaju da odlagalište radi bez valjanih dozvola. Tada bi ekološku katastrofu predstavljalo pitanje - kuda s otpadom stotina tisuća kućanstava Zagreba, Samobora i Svete Nedelje čiji otpad danas završava na Jakuševcu.