"Zmije u Hrvatskoj"

"Zmije u Hrvatskoj"

Jurica Galoic/PIXSELL

U Državnom zavodu za zaštitu prirode (DZZP) građani će se tijekom akcije "Zmije u Hrvatskoj" moći informirati o tim gmizavcima koji dolaskom toplih dana izlaze iz zimskih skrovišta.

Akcija će se u DZZP-u održati 25. i 26. travnja, od 10 do 15 sati, izvijestio je zavod, koji je na svojim internetskim stranicama objavio i savjete što treba učiniti u slučaju nailaska na zmiju ili zmijskog ugriza.

Iako većinom žive samotnjačkim životom, zmije se ponekad okupljaju u grupe radi utopljavanja ili parenja, a u DZZP-u napominju da su to prirodne pojave, a ne najezde zmija.

Kako se u topla godišnja doba povećava i mogućnost slučajnog susreta sa zmijama, Zavod građanima preporučuje da nose duge hlače i visoku obuću, paze gdje će stati, provjere mjesto na koje žele sjesti i ne dodiruju rukama nepregledna mjesta.

U slučaju nailaska na zmiju nemojte paničariti i pokušavati uhvatiti, nego ju polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom o tlo te pustite da sama otiđe svojim putem. Zmija neće namjerno krenuti prema vama, osim ako se ne osjeti ugroženom, ističe DZZP.

U Hrvatskoj postoji 15 vrsta zmija, a samo su tri otrovnice - poskok, riđovka i planinski žutokrug, navodi DZZP i dodaje kako su statistički veće šanse da čovjek umre od uboda pčele nego od ugriza zmije.

U slučaju da vas zmija ugrize, nemojte ju pokušati uhvatiti ili ubiti, kako bi je odnijeli liječniku, jer bi mogla ponovno nekoga ugristi. Liječnici vrlo dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točno određivanje vrste nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov, napominju iz DZZP-a.

Zmije imaju izuzetnu ulogu u kontroli glodavaca i kukaca te tako umanjuju rizik od prijenosa zaraznih bolesti. Na Zemlji su prisutne više od 100 milijuna godina, a do sada je poznato više od 2900 vrsta.

Zmije su u Hrvatskoj zakonom zaštićene i zabranjeno ih je namjerno uznemiravati, hvatati i držati u zatočeništvu, ozljeđivati ili ubiti.