Županijska skupština prihvatila proračun za sljedeću godinu

Županijska skupština prihvatila proračun za sljedeću godinu

Zarko Basic/PIXSELL

Novi rebalans proračuna, ali i onaj za sljedeću godinu prihvatila je na današnjoj sjednici skupština Zagrebačke županije. Novi rebalans je smanjen za 15 milijuna kuna, dok će proračun za sljedeću godinu biti veći.

Prvi rebalans proračuna skupština Zagrebačke županije prihvatila je krajem lipnja, a danas je prihvaćen još jedan, kojim je proračun županije smanjen za 15 milijuna kuna pa sada iznosi 357 i pol milijuna kuna. Razlog tome su, između ostalog i preraspodjela sredstava unutar postojećih te pokretanje novih projekata, No ima i nešto što u odnosu na Rebalans I, ovim Rebalansom II i povećavamo. To je da Županijskoj upravi za ceste dodjeljujemo 4 milijuna kuna kroz ovaj rebalans. Drugi dio, planiramo povećati iz za 2 milijuna kroz naš Odjel za poljoprivredu, a to je za izgradnju i uređenje na ruralnim pristorima. I sljedeće povećanje potpora malim i srednjim poduzetnicima, rekao je župan Stjepan Kožić.

Članovi županijske skupštine podržali su i prijedlog proračuna za sljedeću godinu. Težak je 411 milijuna kuna, a Kožić ga smatra realnim, Temelji se na našim osnovnim, realnim izvorima, ali i na ovim projektima za koje kanimo dobiti bespovratna sredstva iz EU fondova. 

A za vrijeme sjednice, na aktualnom satu, aktualiziralo se pitanje nedavno ukinute autobusne veze Velike Gorice i Lijevih Štefanka. Naime, Autoturist je zbog neisplativosti ukinuo tu liniju i stanovnike ostavio bez prijevoza pa bi trebali pješačiti oko 6 kilometara do najbliže stanice ZET-a. Pronađeno je privremeno riješenje, Vjerujem da smo u suradnji s Općinom Pokupsko riješili problem. Organizirat će se prijevoz na 6 i pol kilometara. Prijevoz će krenuti 3. prosinca. Bit će organiziran u obliku mikroprijevoza, a njega će sufinancirati Općina Pokupsko. Mi gledamo koliko se subvencionira ZET i jednostavno nismo u poziciji da u ovom trenutku tu razinu subvencioniranja preuzmemo, a nemamo u konačnici ni zakonsku obvezu, rekao je pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu županije, Nenad Babić.

Zastupnica Živog zida Petra Prugovečki primjetila je da su informativne ploče na ulazima u županiju u derutnom stanju i apelirala na župana Kožića da ih zamijeni novima, u interesu turizma. Kožić je prihvatio prijedlog i obećao analizu. "Dobro došli" će tako, uskoro, nadajmo se, izgledati uvjerljivije.