Županijska skupština prihvatila rebalans proračuna

Županijska skupština prihvatila rebalans proračuna

Zarko Basic/PIXSELL

Rebalans proračuna za 2018. godinu prihvatila je županijska skupština Zagrebačke županije. Proračun je sada veći za nešto više od 2 posto u odnosu na proračun izglasanog krajem prošle godine. Također, na sjednici se, između ostalog, raspravljalo i o sigurnosnim pokazateljima županije za 2017.

Novi proračun Zagrebačke županije sada iznosi gotovo 685 milijuna i 597 tisuća kuna.

To je prvi rebalans u ovoj godini nakon donošenja proračuna. On je u odnosu na izvorni proračun povećan za desetak milijuna kuna prije svega iz razloga što smo prenjeli iz 2017. više sredstava u 2018. nego smo planirali. Drugi razlog je taj što se prihodi od poreza na dohodak pune kvalitetnije i bolje nego je to bilo u prošloj godini, rekao je župan, Stjepan Kožić.

Razlog povećanja proračuna, ističe Kožić, je ili povećanje plaća ili povećanje zaposlenosti. Župan i pojašnjava kako će raspodijeliti sredstva, Na način da damo najviše našem Odjelu za gospodarstvo. Drugi dio smo dali za naš Distributivni centar za voće i povrće, ali u tom dijelu su i dodatni iznosi za poljoprivredu, dodatni iznosi u infrastrukturi, ali i jedan iznos koji je bitan - milijun kuna za naše udruge civilnog društva.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području županije za prošlu godinu koji pokazuje da je stopa kriminaliteta u županiji u zadnjih 10 godina smanjena za oko 30 posto. 

Moram naglasiti da smo po stopi kriminaliteta zaista najsigurnija županija u Republici Hrvatskoj, a isto tako, Republika Hrvatska je u odnosu na druge zemlje jedna od najsigurnijih država u Europskoj uniji, napomenuo je načelnik Policijske uprave zagrebačke, Marko Rašić.

Zagrebačka županija ocjenjena je kao sigurna i poželjna za život, a u njoj će se i dalje pozornost usmjeravati na mnogobrojne preventivne programe te stručno usavršavanje policije.