'Zvjezdane' izložbe suvremenih umjetnika u MSU

'Zvjezdane' izložbe suvremenih umjetnika u MSU

Grgur Žućko/PIXSELL

U Muzeju suvremene umjetnosti večeras se otvaraju dvije izložbe. Izložba Tadeja Pogačara, kojega mediji nazivaju slovenskom mega zvijezdom, i izložba Jagode Kaloper, koja je široj publici poznatija kao nekadašnja prava filmska diva domaće scene.

Izložba "Lekcija 1" Tadeja Pogačara i njegova virtualnog Muzeja suvremene umjetnosti P.A.R.A.S.I.T.E., varijanta je njegove prošlogodišnje izložbe "Brda i doline i mineralni resursi" u Modernoj galeriji u Ljubljani. Taj istaknuti slovenski umjetnik, koji je izlagao u prestižnim svjetskim muzejima, u Zagreb dolazi s izborom najvažnijih projekata izvedenih proteklih nekoliko desetljeća, koji su značajno obilježili suvremenu umjetničku produkciju.

Izloženi su objekti, artefakti, dokumenti, instalacije i videoradovi iz druge polovice sedamdesetih, te predstavljeni autorovi projekti i akcije iz devedesetih, među kojima su i oni nastali u suradnji s ljubljanskim beskućnicima.

Pogačar uspostavlja fiktivne sustave i institucije te djeluje kao istraživač, razotkrivajući prikrivene ili zanemarene pojave, društvene skupine, prakse i odnose. U svojem se istraživanju, između ostalog, poziva na teoriju Michela Serresa koji je razvio koncept parazita, tzv. trećeg lica, ističe se u najavi MSU-a. Svoju umjetnost realizira uz pomoć P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja suvremene umjetnosti, koji se pojavljuje u posljednja dva desetljeća u različitim oblicima, od organizatora aktivističkih događaja, dizajnera kolaborativnih platformi do inicijatora intervencija u urbanu strukturu gradova i muzejske zbirke i arhive diljem svijeta.

Njegova izložba u MSU, za koju je napravio likovni postav, bit će otvorena do 31. siječnja iduće godine.


"Bulevar sumraka" - jesu li filmske ponude bile samo obmana

U NO galeriji zagrebačkog MSU-a predstavit će se "Bulevar sumraka", novi rad multimedijske umjetnice Jagode Kaloper, koja je prisutna na sceni više od četrdeset godina, a iako je po struci grafičarka proslavila se kao glumica.

Posljednjih desetak godina Kaloper radi niz novomedijskih radova, eksperimentalnih filmova i instalacija namijenjenih izlaganju u galerijskim prostorima u kojima kao temeljni motiv koristi arhivsku građu iz svoje glumačke karijere, propitujući osobne životne odabire, uspjeh, slavu i starenje.

Njezin film "Žena u ogledalu" premjerno je prikazan 2011. unutar skupne izložbe T-HTnagrada@msu, na kojoj je osvojio prvu otkupnu nagradu te je postao dijelom muzejske Zbirke filma i videa. Taj je film montažnim tehnikama, supostavljao autoričine recentne snimke vlastitog odraza i isječke filmova u kojima je glumila poput "Ključa", "Lisica" i drugih.

U novoj videoinstalaciji nastavila je taj postupak, no sada je u fokusu Los Angeles, gdje je boravila zbog obiteljskih obveza, kao mjesto poremećenih sustava vrijednosti. Umjetnica se kroz rad pita jesu li nekadašnji pozivi za sudjelovanje u holivudskim filmskim spektaklima ustinu bile prilika ili samo holivudska obmane, napominje se u najavi izložbe, koja će biti otvorena do 8. siječnja.