Iz Zemlja osmjeha - Bangladeš

Iz Zemlja osmjeha - Bangladeš

Državu površine kao dvije i pol Hrvatske naseljava oko 160 milijuna, a glavni grad Dhaka ima oko15 milijuna stanovnika. Da se još zadržimo na brojevima i komparacijama malena država Bangladeš ima više stanovnika od Rusije. Ova država ima i oko 700 rijeka i više od 8 tisuća km površine pod stajaćom vodom. Bangladeš nije na meti turista i ne nalazi se na nekoj važnijoj turističkoj ruti zbog čega nije čak ni usputna stanka. No,Bangladeš je ipak posebna zemlja koja nudi jedno posebno iskustvo zbog tamošnjih stanovnika.

U mnogim dijelovima zemlje gustoća stanovnika je čak iznad 5,000 stanovnika po četvornom kilometru, a najgušće naseljen je Dhaka s više od 40,000 stanovnika po četvornom kilometru. Bangladeš je zemlja spleta rijeka i riječnih rukavaca i to je glavno zemljopisno obilježje ove nizinske države. Veći dio bangladeške obale na Indijskom oceanu čini najveća delta na svijetu, delta rijeke Ganges. Evo i jednog zanimljivog podatka ta zemlja ima oko ima oko 8000 km vodenih putova. Najvažniji su Ganges, Brahmaputra i Meghna, u koje mogu ući i morski brodovi. Povijest Bangladeša naizmjence su obilježila mirna i ratna razdoblja, doba napretka i doba bijede. Tu su rasla i padala moćna carstva koja su se svojedobno bogatila trgovinom te sa sobom donosila kulture iz raznih zemalja. Bangladeš je sve do 1947. bio dio Britanske Indije. Kad se Britanska Indija podjelilia na Pakistan i Indiju, Bangladeš je postao dio Pakistana. I onako siromašni Bangladeš, postao je kroz Pakistansko-indijski rat zbog doline Kašmir još siromašniji. Osim toga, u politici su stanovnici Bangladeša, tj. Bengali bili veoma malo zastupljeni i trpili nepravdu. Zbog tih razloga, uz dugu i napornu proceduru, Bangladeš je 1971. proglasio neovisnost od Pakistana. Malo pomalo, mnoge države svijeta su priznavale neovisnost Bangladeša, te je 1974. i Pakistan konačno priznao Bangladeš kao nezavisnu i suverenu državu. Od 1991. Bangladeš je Republika. Bangladeš nije turističko odredište a prema nekim spoznajama niti će to uskoro postati na raznim kartama, no to je zemlja koja nudi jedno posebno iskustvo, moglo bi se reći iznenađenje. To njegovi stanovnici. Srdačni i dobrostivi i koji postanu svojevrsni pratitelji našeg hoda. Rijetki su i putnici u tu zemlju iskrenih osmjeha... Putujemo s filmskom producenticom i direktoricom Zagreb TOURFILM festivala Spomenkom Saragom. Za putovanje u Bangladeš potrebna je viza. Preporučljivo se cijepiti protiv nekih bolesti, uzeti tablete protiv malarije, te se opskrbiti sprejevima protiv komaraca. Obvezno je ponijeti lagane cipele za pješačenje i planinarenje, jer iako smo u nizinskoj zemlji možda vas put ipak navede na najvišu točku te zemlje - Vrh Keokradong, koji se nalazi na 1.230 metara nadmorske visine.

Iz Zemlja osmjeha - Bangladeš

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave

Sankt Peterburg

Nedjelja, 06.12.2020. 13:30 - 14:06

Sve najave
Poslušajte

Švicarska - Ženeva
Nedjelja, 29.11.2020 13:30

Rađastanom - od grada do grada
Nedjelja, 22.11.2020 13:30

Indija: Na putu za Rađastan 1. dio
Nedjelja, 15.11.2020 13:30

Vatikan - najmanja država na svijetu
Nedjelja, 08.11.2020 13:30