Čudo u Vodnjanu REPRIZA

Čudo u Vodnjanu REPRIZA

Čudo u Vodnjanu kojeg čuva Župna crkva Svetog Blaža, izaziva pozornost posjetitelja, ali i znanstvenika zbog nebalzamiranih, neraspadnutih Tijela svetaca. Župna crkva sv. Blaža u Vodnjanu posjeduje bogatu sakralnu zbirku arheoloških i liturgijskih predmeta datiranih u vremenskom razdoblju od 14. do 19. st. Nedugo je pronađen oslik izrađen po uzoru na znamenito Torinsko platno, nazvano kao Vodnjansko platno (450 × 143 cm). Krhkog je stanja i veoma oštećeno, a na nekim mjestima tkanina potpuno nedostaje.

Čudo u Vodnjanu kojeg čuva Župna crkva Svetog Blaža, izaziva pozornost posjetitelja, ali i znanstvenika zbog nebalzamiranih, neraspadnutih Tijela svetaca. 


Kršćanstvo u Istru je službeno donio Sv. Herma-gora, učenik Svetoga Marka evanđeliste već 45. godine poslije Krista. Zato je na tlu Vodnjana sagrađeno šest starokršćanskih bazilika od V. do VIII. stoljeća.
Upoznajemo Vodnjanštinu i crkvu  Svetoga Blaža sa župnikom mons. Marijanom Jelenićem.
Župna Crkva smjestila se u simpatičnom prostoru na osrednje velikom trgu kojim dominira veličanstveni zvonik visok 60 metara.
Crkva je građena 40 godina od 1760 do 1800.- te. Ima deset oltara, 24 slike i 18 kipova.
Tu je Zbirka sakralne umjetnosti sa 730 izložaka od 400.-te godine do 19. stoljeća. Tu je i čudo neraspadnutih Svetih tijela. U svijetu je pronađeno oko 10 tisuća mumija – a ova tijela ili dijelovi nikad nisu bili balzamirani. 

Pred nekim Svetim Tijelima nije moguće snimiti oštre fotografije. Pojavljuju se odmaci svijetlosti i nejasne konture. To je dosta teško objasniti iako se pri fotografiranju koristi najsuvremenija foto-oprema. Obratite pozornost krajnje lijevo i krajnje desno. Tijela koja leže su jasno vidljiva, a na potanjima su konture tijela zamućene ili nevidljive. To je samo jedna od nerazjašnjenih pojava i znanstvenicima. (fotografija broj 2. ) 

U župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu u proteklih 30 godina provedena je kanonska rekognicija, inventarizacija i znanstvena obrada oko tristo relikvija svetaca i četiri sveta tijela. Sudjelovale su brojne institucije - Hrvatski restauratorski zavod, Klinički zavod za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split, Sveučilište u Splitu, Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ MUP-a u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i drugi. 

Župna crkva sv. Blaža u Vodnjanu posjeduje bogatu sakralnu zbirku arheoloških i liturgijskih predmeta datiranih u vremenskom razdoblju od 14. do 19. st. Zbirka posjeduje preko 250 relikvijara djelomično smještenih na dva kata uz sjevernu stranu crkve i dijelom u samoj crkvi iza glavnog oltara. Većinom potječu iz kolekcije slikara Gaetana Grezlera koji se zajedno s kolekcijom doselio u Vodnjan 1818. godine. Tijekom hitne intervencije u sarkofagu sv. Kandide godine 2017. pronađeni su vrijedni odjevni predmeti datirani u 17. stoljeće. Radi se o muškom kratkom kaputiću i hlačama, paru kožnih cipela, jednoj kožnoj rukavici i papinskoj zastavi (lenti). Na unutrašnjoj strani ovratnika kaputića rukom je ispisano ime Pape Inocenta XII. Tijekom istraživanja na lenti je otkriven oslikani obris Kristova tijela, ispod kojega je natpis AVG TAVR EX ARCHETYPO, što upućuje na to da je oslik izrađen po uzoru na znamenito Torinsko platno, nazvano kao Vodnjansko platno (450 × 143 cm). Krhkog je stanja i veoma oštećeno, a na nekim mjestima tkanina potpuno nedostaje. Nakon izvedenih istraživačkih i konzervatorsko-restauratorskih radova, platno će u dogovoru s vlasnikom biti primjereno pohranjeno i izloženo u prostoru Sakralne zbirke župne crkve sv. Blaža u Vodnjanu. 

Zahvaljujući bogatoj povijesti čije tragove možemo pronaći još iz antičkog doba, ugodnoj klimi, te prirodnim ljepotama u kombinaciji zelene unutrašnjosti i blizine mora, Vodnjan i okolica jednostavno čovjeka ne mogu ostaviti ravnodušnim. Sa svakog putovanja su najveće dragocjenosti dobri ljudi koji ostaju u našim životima i ono što su podijelili nama ili mi s njima. Primarno, ipak se zbog njih vraćamo ili se nadamo novim susretima s mons. Marijanom Jelenićem, župnikom Župe, svećenikom koji više od 40 godina marljivo istražuje i dokumentira, te promiče s brojnim kulturnim i znanstvenim svjetskim i domaćim institucijama posebnost toga grada. 

 
Nakon Župne crkve Svetoga Blaža iz Vodnjana nekoliko minuta vožnje i novo otkriće. Znatiželja me vodila do crkve svete Foške. O svetoj Foški i svetištu toliko se govori. Očekivala sam puno ljudi, trgovine i štandove. No, na tom području vlada tišina koju danas rijetko možemo doživjeti. Nebo se sljubilo sa zemljom. Jesensko sunce dovoljno grije. Mirisi ljekovitog bilja i eterična ulja… Što to skriva Sveta Foška, po kojoj mnoge žene u Istri dobivaju ime? - al o tome nekom drugom zgodom ili prigodom! 

 

 

Čudo u Vodnjanu REPRIZA

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave

Kraljevina Butan

Nedjelja, 27.09.2020. 13:30 - 14:00

Jednostavan, ali blistav, Butan ima svoj način da se uvuče pod kožu. U zemlji zmajeva beskrajne ljepote jamči se turistima i putnicima opuštanje i mir. Tamo je Tigrovo gnijezdo, tamo ...

Sve najave
Poslušajte