Kalifornijski san i jedna smokva

Kalifornijski san i jedna smokva

"Kalifornija" ima u hrvatskom jeziku preneseno značenje, a označava bogati kraj, kraj gdje se dobro živi. Ime Kalifornija je mitskog porijekla. Španjolac Montalvo je 1510. objavio roman u kojem se spominje otok imena Kalifornija. Otok je prepun zlata, a nastanjuju ga prekrasne Amazonke kojom vlada kraljica Califia. No,naš misionar i kartograf Ferdinand Konščak, godine 1746. izradio je preciznu kartu Donje Kalifornije, a oko 1750. i kartu Kalifornijskoga zaljeva. Razriješio je dilemu dugu više od dva stoljeća i dokazao da Donja Kalifornija nije otok već poluotok. Putujemo uz skladatelja i flautistu Damjana Krajačića umjetnika iz Zagrebu,magistra glazbe sa California State University Los Angeles

Kalifornija je savezna država na zapadu SAD-a, a proteže se uz obalu Tihog oceana. Glavni grad države je Sacramento, Los Angeles je najveći grad. Ime Kalifornija je mitskog porijekla. Španjolac Montalvo je 1510. objavio roman u kojem se spominje otok imena Kalifornija. Otok je prepun zlata, a nastanjuju ga prekrasne Amazonke kojom vlada kraljica Califia. Kada su 1535. vojnici Hernana Cortesa stigli u Baja Californiju, mislili su da je to otok i dali mu ime po Montalvovoj knjizi. Prve sadnice smokava je u Kaliforniju donio hrvatski iseljenik Stjepan Mitrović 1883. godine, koji je iz rodnog kraja - Medviđe, naručio dostavu tisuću sadnica smokava. Nekoliko godina poslije, njegovi proizvodi su ubirali nagrade na svim velikim izložbama diljem Amerike. 
"Kalifornija" ima u hrvatskom jeziku preneseno značenje, a označava bogati kraj, kraj gdje se dobro živi. Pritom se ne misli na rockefellersko bogatstvo, nego više u smislu "srednjeg i gornjeg srednjeg sloja" stanovnika, s time da nastambe u takvim predjelima, nisu neboderske, nego manje, obiteljske kuće s okućnicama. 

Uz ime Kalifornije vrlo je važano djelovanje Ferdinanda Konščaka,hrvatskg misionara, istraživača i kartografa (Varaždin2. XII. 1703 – San Ignacio, Baja California, Meksiko10. IX. 1759). Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Varaždinu. Godine 1719. stupio u isusovački red, 1730. zaređen za svećenika. Iste je godine otišao u Ameriku, gdje je od 1732. djelovao kao misionar u Donjoj Kaliforniji (Baja California, Meksiko), uglavnom u San Ignaciu. Godine 1751. i 1755. bio je poglavar te misije u kojoj je sagradio crkvu, a u tri navrata bio je i vizitator (službeni crkveni pohoditelj) svih kalifornijskih misija. Osnovao je nove misije s obradivim površinama, gradio akvedukte, nasipe i kanale za natapanje. Poduzeo je tri istraživačka pohoda (1746., 1751., 1753) u nepoznate predjele poluotoka, popraćena dnevnicima prevedenima na nekoliko jezika. Godine 1746. izradio je preciznu kartu Donje Kalifornije, a oko 1750. i kartu Kalifornijskoga zaljeva. Razriješio je dilemu dugu više od dva stoljeća i dokazao da Donja Kalifornija nije otok već poluotok. Konšćak je autor prvih zemljovida tih krajeva, a njima će se služiti i američka mornarica sve do polovice XIX. stoljeća. Otočić u sjevernom dijelu Kalifornijskoga zaljeva (Meksiko) po njemu je prozvan Roca Consag. Putujemo uz skladatelja i flautistu Damjana Krajačića umjetnika iz Zagrebu,magistra glazbe sa California State University Los Angeles. 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013., te Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET". 

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 18.04.2021. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 25.04.2021. 13:30 - 14:00

Poslušajte

Prstom po globusu - Lobor
Nedjelja, 04.04.2021 13:30

Izraelom - Haifa, Jeruzelm i Tel Aviv , tri grada u 30 minuta
Nedjelja, 28.03.2021 13:30

Mostar, Stari most i jedan ključ
Nedjelja, 21.03.2021 13:30

Livno
Nedjelja, 14.03.2021 13:30