Pakistan - Mozaik različitosti

Pakistan - Mozaik različitosti Pakistan - Mozaik različitosti
Pakistan i tradicionalna nošnja, Hrvoje Ivančić za Prstom po globusu Pakistan i tradicionalna nošnja, Hrvoje Ivančić za Prstom po globusu
Život u Pakistanu, Hrvoje Ivančić za Prstom po globusu Život u Pakistanu, Hrvoje Ivančić za Prstom po globusu
Pakistan Hunza, Hrvoje Ivančaić za Prstom po globusu Pakistan Hunza, Hrvoje Ivančaić za Prstom po globusu

Nakon graničnog prijelaza Iran – Pakistan prvo je stajanje i odredište grad Quetta najprašnije mjesto u Pakistanu. Vlakom do Islamabada, te vožnja najvišom asfaltiranom cestom na svijetu, Karakorum do Gilgita – kako bi se divili planinskim vrhovima među kojima je i K-2. Dolina rijeke Hunze izolirani je dio Sjevernog Pakistana u blizini granice s Kinom. A onda zadržavajući se još u sjevernom dijelu prema granici s Afganistanom u bespućima susret s drevnim narodom Kalasha, u Hindukušu, koji se nastanjuju u ljudsko srce. Porijeklo imena „Pakistan“ nije potpuno jasno. Na urudu jeziku, te perzijskom ime zemlje znači "Zemlja čistih". S piscem, novinarom i putnikom Hrvojem Ivančićem, odlučila sam prst zaustaviti u Pakistanu. Od juga zemlje do sjevera nastajat će poseban Pakistanski mozaik različitosti.

 

Pakistan je zemlja u koju se rijetko odlazi ako nisu u pitanju razni trgovinski poslovi koju ta zemlja ima s Europskom Unijom, prvenstveno s Njemačkom i Velikom Britanijom, a onda s drugim gospodarskim silama Amerikom, Emiratima, Kinom, Japanom. Poslovni ljudi imaju svoja odredišta, mali broj turista svoja, a putnici svoja prostranstva. 

Pakistan – točnije Islamska Republika Pakistan je država u južnoj Aziji, 15 puta je veća od Hrvatske, a šesta  po broju stanovnika, poslije Kine, Indije, SAD-a, Indonezije i Brazila.  

Pakistan je stvoren 1947. godine, od većinski muslimanskog dijela Britanske Indije, dok je ostatak zemlje postao današnja država Indija. Godine 1956., Pakistan se proglasio prvom Islamskom republikom na svijetu. Istočni dio Pakistana je od 1971. godine, postao nezavisna država Bangladeš.

Osim religije, stanovništvo Pakistana nema zajedničku povijest, jezik, političku ideologiju ni jaki osjećaj zajedništva, te je zbog toga teško stvoriti jedinstven identitet zemlje.

Zbog toga je teško definirati „pakistansku kulturu“.  U prvom slučaju pakistanska kultura bila bi stara samo 60-ak godina, U drugom  ona bi obuhvaćala kulture svih naroda koji danas žive u državi, a današnje granice Pakistana presijecaju nekoliko kulturnih regija. Zbog svog položaja pakistanska kultura je snažno povezana s indijskom kulturom, ali sa znatnim perzijsko-arapskim utjecajima. U toj višenarodnoj zemlji govori se više od 50 jezika (ne dijalekata već jezika), a službeni su engleski i urdu.

Unatoč velikom napretku u industrijalizaciji i razvitku uslužnog sektora, pakistanskom gospodarstvom još snažno dominira poljoprivreda. Pšenica je kultura koja se najviše uzgaja. Pakistan spada među deset najvećih proizvođača pšenice na svijetu. Glavni izvozni proizvod te zemlje je pamuk, kojeg se godišnje proizvede više od pet milijuna tona što čini Pakistan četvrtim svjetskim izvoznikom pamuka. (vjr)

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013., te Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Pakistan - Mozaik različitosti

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 05.12.2021. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 12.12.2021. 13:30 - 14:00

Poslušajte

Minisk
Nedjelja, 28.11.2021 13:30

U središtu Španjolske - Madrid
Nedjelja, 21.11.2021 13:30

Angelovi slapovi
Nedjelja, 14.11.2021 13:30

Peroj 1657
Petak, 05.11.2021 13:30