Hrvatski radio

Radio Sljeme

12 predstava na 46. PIF-u

03.09.2013.

16:39

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

46. PIF donosi više od dvadeset predstava iz sedam zemalja, od čega 12 u službenom natjecateljskom programu, a otvorit će ga 10. rujna nagrađivana ruska predstava "Carmen".

"Riječ je o predstavi nastaloj prema slavnoj Bizetovoj operi koja je ovdje pokazana na lutkarski način, sa sjajnim lutkarskim rješenjima, u režiji redatelja koji je završio sanktpeterbušku lutkarsku akademiju", kazala je predstavljajući program na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Kulturnom centru Travno urednica programa Livija Kroflin.

Istaknula je da program ovogodišnjeg PIF-a nije bilo lako složiti, s obzirom na smanjene financijske mogućnosti, pa je tako smanjen i broj dana održavanja festivala, kao i broj sudionika i predstava. "No, to nije utjecalo na kvalitetu programa, koji donosi nekoliko predstava koje pripadaju u sam vrh ne samo kazališta lutaka i lutkarske umjetnosti, nego i kazališne umjetnosti uopće, a 'Carmen' je jedna od njih", kazala je Kroflin.

Na 46. PIF-u sudjeluje dvanaest kazališta iz sedam zemalja - uz domaća hrvatska, u Zagrebu će svoja ponajbolja ostvarenja predstaviti i češka, kineska, poljska, ruska, slovenska, te srpska kazališta, s time da iz nekih zemalja gostuju po dva sudionika. U konkurenciji za festivalske nagrade, o kojima glasuju PIF-ov međunarodni stručni žiri i dječji žiri, ukupno je 12 predstava, koje će biti prikazane u ukupno 16 izvedaba, dok će pet predstava u off-konkurenciji imati ukupno sedam izvedaba.

"Ovogodišnji je program posvećen kazalištu sjena, iako ne u tradicionalnom smislu, budući da nismo mogli dovesti predstave iz dalekih zemalja gdje je to kazalište još vrlo živo i popularno", kazala je Kroflin. Kao alternativu, festival nudi predstave koje se na drugačiji, inovativan način poigravaju idejom sjene, pa tako Kroflin najavljuje kinesku predstavu "Život sna o sjenama", u kojoj kineski lutkar radi sjene vlastitim rukama, te poljsku predstavu "Umjetnička rukotvorina" Teatra Figur iz Krakova, u kojoj lutkari "grade lutke na licu mjesta".

Poljsku predstavlja i Lutkarsko kazalište Olsztyn s predstavom "Davno, davno u Warmii", koja donosi atmosferu drevnog, pomalo zaboravljenog načina prilanja priče koristeći se stolnim lutkama. U programu su još i predstava "Salto mortale" Lutkarskog kazališta Maribor, te "Slike s izložbe" Kazališta lutaka Niš. Rusku školu, uz "Carmen", predstavlja predstava "Medvjed" u izvedbi Regionalnog kazališta lutaka Kostroma, nastala prema predlošku istoimene šaljive priče A.P. Čehova, koju će na sceni Zagrebačkog kazališta lutaka utjeloviti male lutke praćene zanimljivom scenografijom te vrhunskom animacijom i režijom.

Ove godine PIF predstavlja i mlade nade hrvatskog lutkarstva. Jedna od njih je Tamara Kučinović, koja se svojim režijama proslavila na prošlogodišnjem PIF-u a koja je u međuvremenu završila lutkarsku režiju na sanktpeterbuškoj akademiji. Predstavit će se predstavom "Kućni duhovi ili nevidljivi recept za sreću" u izvedbi Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba i Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

Kazalište lutaka Zadar prikazuje "Zvjezdicu" koju je režirala ruska redateljica s hrvatskim angažmanom Ljudmila Fedorova. Tu je još i predstava "Još si zelen", koju izvode svršeni studenti Umjetničke akademije u Osijeku u produkciji Zorin doma iz Karlovca.

Za najmlađe gledatelje, PIF je pripremio predstavu "Budulinek" Naivnog kazališta Liberec iz Češke, namijenjenu djeci od pet godina starosti na dalje, te predstavu "Grubzon" Lutkarskog kazališta Ljubljana, nastalu prema istoimenoj slikovnici koja je i u nas prevedena a koju mogu pogledati već i mališani od tri godine starosti.

Bogat kazališni prati čak deset popratnih programa. Festivalski program počinje već u subotu 7. rujna, kada će se održati tradicionalna Pifkova povorka kojom festival skreće pozornost zagrepčana i svih posjetitelja grada Zagreba na održavanje međunarodnog festivala kazališta. Povorka kreće u 11 sati iz Tkalčićeve ulice, te preko Trga bana Jelačića do Cvjetnoga trga i natrag, u pratnji skupine "Zli bubnjari".

Nakon toga, u ponedjeljak će se u EtnoArt galeriji u Trenkovoj ulici otvoriti izložba "Lutka, maska... PIF", koja donosi uratke s natječaja u kojemu su sudjelovala djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi. Uoči svečanog otvorenja, u prostorima KUC Travno bit će otvorena izložba "Svjetovi i junaci", nastala u suradnji međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici, Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada i Mini teatra iz Ljubljane. Za vrijeme trajanja festivala, svakodnevno će se održavati i lutkarske radionice.

Mjesta održavanja programa su Kulturni centar Travno, zagrebačko kazalište Lutaka, Scena Vidra Satiričkog kazališta Kerempuh, Centar za kulturu Trešnjevka, dok se izložbe održavaju u EtnoArt Galeriji i u foajeu Scene Travno, gdje se održavaju i radionice, dok će jedna radionica biti organizirana u Dječjem vrtiću Travno. Izvedbe na otvorenom izvodit će se na Trgu bana Jelačića, na Cvjetnom trgu i na platou Mamutice.

Festival financiraju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Ministarstvo kulture, a zatvorit će ga u subotu 14. rujna proglašenje pobjednika i dodjela nagrada, te izvedba predstave "Pekel na zemli", ispitna produkcija treće godine studija glume i lutkarstva studenata Umjetničke akademije u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.