Hrvatski radio

Radio Sljeme

150 godina književnog lista "Vijenac"

09.05.2019.

12:56

Autor: Emina Dabo Hunjak

Mirko Cvjetko

Mirko Cvjetko

Foto: - / -

Književni list za umjetnost, kulturu i znanost "Vijenac" ove godine obilježava 150. godišnjicu od prvog izdanja i 25 godišnjicu obnovljenog izdanja. Povodom tih obljetnica izdana su dva specijalna broja Vijenca, a Matica hrvatska tijekom cijele godine organizira i niz događanja diljem Hrvatske.

Matica hrvatska "Vijenac" je obnovila na Božić 1993. kao dvotjednik za kulturu koji prati sva umjetnička i kulturna područja kao i važne društvene i znanstvene teme, pa ove godine obilježava 25 godišnjicu novoga izdanja, ali i 150-u obljetnicu od prvoga izdanja.

Središnji časopis za umjetnost i kulturu "Vijenac" kroz 25 godina izlaženja promijenio je 9 glavnih urednika, za njega su pisala značajna imena hrvatske umjetnosti, znanosti i kulture te su u njemu objavljeni prvi prijevodi djela svjetske književnosti. Danas izlazi u nakladi od 6 tisuća primjeraka, a cilj uredništva je prevući i mlađe čitatelje.

Sve ove godine rada Vijenac će obilježiti brojnim događanjima, a najavio ih je glavni urednik Goran Galić.

- Sve to ćemo obilježiti kako dostoji različitim programima tijekom cijele godine. U našem programu obilježavanja imamo već idući tjedan, 16. svibnja u 11 sati u Matici Hrvatskoj okrugli stol o kulturi u medijima, nakon toga otvaramo izložbu od šestog lipnja do 17-og srpnja, središnju izložbu povodom 150 godina "Vijenca" na kojoj će biti predstavljeni raritetni originalni "Vijenci". Sve ćemo završiti jednim originalnim znanstvenim skupom na kojem će istaknuti stručnjaci zagrebati ispod površine "Vijenca" i predstaviti sa znanstvene strane sve ono što je bitno - rekao je Galić.

"Vijenac" je pokrenut 1869. godine te je bio središnji list književnosti i kulture 19. stoljeća u kojem su izdana sva ključna književna djela toga vremena, poput "Zlatareva zlata" autora Augusta Šenoe koji je bio i njegov najpoznatiji urednik.

Program ovih okruglih obljetnica "Vijenca" završit će krajem godine središnjom proslavom povodom rođendana Augusta Šenoe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.