Hrvatski radio

Radio Sljeme

18. listopada međunarodni Dan kravate

17.10.2015.

20:21

Autor: Irena Dizdarević, Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski sabor je 18. listopada 2008. godine iskazao kravati posebnu počast, proglasivši taj dan Danom kravate. Specifičnost ovogodišnje proslave Dana kravate je u silnom rastu aktivnosti u Hrvatskoj, dijaspori i svijetu i velikom svjetskom odazivu.

Glavni program proslave odvijao se na Markovom trgu u Prijestolnici kravate – Zagrebu.

Posjetitelji su imali priliku sudjelovati u uprizorenju Stomorine specifičnoj za Omišalj. Naime Dan kravate obilježio se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Omišlja. Točno u podne na trgu Sv. Marka postrojla se i postrojba Počasne satnije Kravat pukovnije i podnijela prijavak.

Program se odvijao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Općinom Omišalj.

"...Dočekajmo s radošću Dan kravate kao i svake godine do sada, ponosno noseći dio hrvatske baštine koji predstavlja temeljne ljudske vrijednosti – ljubav, poštovanje i odgovornost. Svežimo bilo koji oblik kravate ili rupca oko vrata..." - navedeno je na stranicama Kravat pukovnije;

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.