Hrvatski radio

Radio Sljeme

4. Muzej ulične umjetnosti

29.09.2013.

12:57

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četvrto izdanje Muzeja ulične umjetnosti otvorit će se večeras u prostoru stare vojne bolnice u Vlaškoj, gdje je četrdeset umjetnika dvadesetak dana izrađivalo murale i instalacije.

Muzej će službeno otvoriti direktorica Muzeja ulične umjetnosti Ivana Vukšić i ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Gaella Gottwald, a prije toga će se uz stručno vodstvo moći razgledati prostor stare vojne bolnice. U 16 sati u vrtu HDLU-a bit će predstavljen ekološki projekt Solarnog stabla autora Gjina Šutića. Rezultat projekta bit će umjetna konstrukcija u obliku stabla, koja koristi solarne ćelije umjesto lišća za stvaranje energije za električne žaruljice umjesto plodova.

Ovogodišnje izdanje Muzeja ulične umjetnosti, za koji su pripreme počele početkom rujna, bavi se revitalizacijom napuštenih gradskih prostora. Na takve lokacije dovodi kulturni sadržaj te bar na privrevneo takva "nemjesta" pretvara u kulturno žarište, mjesto susreta i razmjene znanja te vještina. Osim što prvi puta djeluje u unutrašnjosti napuštenog prostora, Muzej je ove godine dio projekta Recover the Streets u kojem surađuje s četiri europska grada - španjolskim gradom Zaragozom, francuskima Toulouseom i Besanconom te njemačkim Koelnom. Projekt je financiran lokalnim i državnim novcem te novcem EU kroz program kulture od 2007. do 2013.

Ovogodišnji MUUzej uz prepoznatljive murale donosi i instalacije, među kojima i instalaciju priznatog hrvatskog umjetnika Sergeja Vutuca, zatim suradnju s Dis - Patch kolektivom iz Beograda, rad multimedijalnog hrvatskog umjetnika Davora Sanvincentija, te brojne hrvatske umjetnike i umjetnike iz Italije, Španjolske, Francuske, Bugarske, Srbije i BiH. Također, u suradnji sa Centrom za nezavisnu kulturu i mlade - Pogon, oslikana je i fasada Pogona Jedinstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.