Hrvatski radio

Radio Sljeme

40 godina Histriona i 30 godina Histrionskog ljeta

11.07.2015.

11:15

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glumačka družina Histrion 30. izdanje Zagrebačkoga histrionskog ljeta počet će večeras premijerom komedije 'Diogeneš' Tituša Brezovačkog koja će se večeras točno na 40. rođendan te družine, održati na Opatovini.

Najavio je tako još u srijedu - ovogodišnje "ljeto" na konferenciji za novinare - Zlatko Vitez, utemeljitelj Histriona i njihov umjetničko-organizacijski ravnatelj.Vezano uz 'Diogeneš', koji otvara jubilarno histrionsko ljeto, Vitez je objasnio kako je to kajkavska komedija koju je u protekla četiri desetljeća radio već tri puta, a sada je, kako to piše na programu, ponovno 'igrokaz postavil' i to četvrti put.

Samo nešto kasnije, u srijedu, 15. srpnja, Histrioni će odigrati novu premijeru - bit će to kazališna predstava 'Ne plaćamo! Ne plaćamo' proslavljenoga talijanskog nobelovca dramatičara i redatelja Daria Foa - pripravljenu za turneju pod nazivom 'Ploveće kazalište' u režiji Ivice Kunčevića. Iako će i ove godine to doista biti 'ploveće' kazalište tijekom tri ljetna tjedna kada će glumci brodom 'Pogled' pristajati u malim primorskim mjestima, ove godine 'Ploveće kazalište' krenut će s kopna - iz Gospića.

Histrioni neće ni ovoga ljeta zanemariti svoju Kabare (noćnu) scenu - Gumbek na kojoj će na Opatovini, među ostalim, 17. i 18. srpnja, u sklopu Marijana kabarea, Marija Borić i Zvonko Presečki izvesti premijeru s najomiljenijim i najpoznatijim hrvatskim i svjetskim šlagerima tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća, a Ksenija Erker, Vera Zima i Zoran Mišolongin izvest će kabare 'Nismo sve Karenjine'.

Ovogodišnja će ljetna priredba potrajati do 30. kolovoza do kada će se zainteresirani - svaki dan, osim ponedeljkom, u večernjim satima na Opatovini moći družiti s glumcima Histriona.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.