Hrvatski radio

Radio Sljeme

40 okruglih godina "TV kalendara"

02.01.2016.

14:38

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Emisija HRT-a "TV kalendar", jedna od najdugovječnijih i nagledanijih emisija javne televizije koja se prikazuje svaki dan i poznata je kao "mali div od deset minuta", sutra obilježava svoj četrdeseti rođendan.

Jubilarna 13.831. emisija bit će emitirana na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 7.10 sati.

Emisiju su pokrenuli i 35 godina bili joj urednici, Obrad Kosovac i Vladimir Fučijaš, na poticaj tadašnjega direktora Televizije Zagreb Zdravka Božića, a naslijedio ih je sadašnji urednik Vladimir Brnardić. Od samoga početka TV kalendar traje deset minuta, a u 40 godina emitirano je oko 140 tisuća minuta, odnosno 2.333 sata programa, ističu iz HRT-a u povodu jubileja "TV kalendara".

Prvi suradnici emisije bili su dobar poznavatelj zagrebačke povijesti Pavao Cindrić i stručnjak za likovnu umjetnost Matko Peić, a od samoga početka "osnovni su kriterij uređivanja bile važnije obljetnice iz hrvatske i svjetske povijesti, uz geslo emisije 'Podsjetnik onima koji znaju, a putokaz onima koji žele znati više'", podsjeća ju s HRT-a.

Emisija je 1979. dobila nagradu Društva novinara Hrvatske Zlatno pero, naziva je se "Mali div od 10 minuta" ili "Najdraži profesor povijesti", a posebno se naglašava bogatstvo sadržaja i filmskoga materijala.

Urednik emisije, Brnardić u povodu obljetnice ističe da "TV kalendar" dugovječnost može zahvaliti u prvome redu tomu što donosi točne i pouzdane podatke, što je aktualna i atraktivna te zanimljiva emisija, a ističe i podatak da emisiju svakoga dana u prosjeku gleda oko 290 tisuća gledatelja.

U 40 godina emisija je samo četiri puta mijenjala vizualni i glazbeni identitet, a danas ekipu TV kalendara čini devetero ljudi - novinari, realizatorice, producentica, glazbeni urednik i urednik emisije.

Novinara imamo četvero, oni su: povjesničarka i komparatistica Renata Labaš, povjesničar Vedran Kursar, Marijeta Stipić Miočić, koja je završila religiologiju i filozofiju, i dr. sc. Iva Čulina, koja je završila novinarstvo i doktorirala na antropologiji migracija. Tu su i realizatorice Renata Prugovečki i Susanna Čaić te glazbeni urednik Emilio Kutleša i producentica Sunčana Hrvatin Kunić, navodi Brnardić dodajući da imaju još nekoliko stalnih i povremenih suradnika.

Emisija se prikazuje svakoga dana i rad u njoj neprekidna je potraga za novim datumima i obljetnicama, događajima i ljudima, njihovo bilježenje i obrada, potraga za audiovizualnim materijalima te, na kraju i uz pomoć lektora, spikera, montažera i tonskih majstora, sklapanje svega u gledateljima zanimljivu cjelinu.

Iako neki imaju pogrešnu predodžbu da je taj posao jednostavan i da stalno vrtimo iste priloge, to nije točno. Svaki dan se najmanje u 50 posto razlikuje od istoga dana prethodne godine, naglašava Brnardić te dodaje da gledatelji pažljivo prate emisiju i često se javljaju s pohvalama, kritikama i prijedlozima.

U posljednje vrijeme ekipa emisije TV kalendar napravila je iskorak i prema novim medijima, ističu s HRT-a, navodeći da se osim na televiziji pojedini prilozi iz emisije mogu vidjeti i na stranici TV kalendara na Facebooku na kojem priloge prati više od 10 tisuća aktivnih korisnika, dok sadržaj stranice uglavnom dopire do gotovo 100 tisuća korisnika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.