Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:38 / 02.01.2016.

Autor: Ana Krois

40 okruglih godina "TV kalendara"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Emisija HRT-a "TV kalendar", jedna od najdugovječnijih i nagledanijih emisija javne televizije koja se prikazuje svaki dan i poznata je kao "mali div od deset minuta", sutra obilježava svoj četrdeseti rođendan.

Jubilarna 13.831. emisija bit će emitirana na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 7.10 sati.

Emisiju su pokrenuli i 35 godina bili joj urednici, Obrad Kosovac i Vladimir Fučijaš, na poticaj tadašnjega direktora Televizije Zagreb Zdravka Božića, a naslijedio ih je sadašnji urednik Vladimir Brnardić. Od samoga početka TV kalendar traje deset minuta, a u 40 godina emitirano je oko 140 tisuća minuta, odnosno 2.333 sata programa, ističu iz HRT-a u povodu jubileja "TV kalendara".

Prvi suradnici emisije bili su dobar poznavatelj zagrebačke povijesti Pavao Cindrić i stručnjak za likovnu umjetnost Matko Peić, a od samoga početka "osnovni su kriterij uređivanja bile važnije obljetnice iz hrvatske i svjetske povijesti, uz geslo emisije 'Podsjetnik onima koji znaju, a putokaz onima koji žele znati više'", podsjeća ju s HRT-a.

Emisija je 1979. dobila nagradu Društva novinara Hrvatske Zlatno pero, naziva je se "Mali div od 10 minuta" ili "Najdraži profesor povijesti", a posebno se naglašava bogatstvo sadržaja i filmskoga materijala.

Urednik emisije, Brnardić u povodu obljetnice ističe da "TV kalendar" dugovječnost može zahvaliti u prvome redu tomu što donosi točne i pouzdane podatke, što je aktualna i atraktivna te zanimljiva emisija, a ističe i podatak da emisiju svakoga dana u prosjeku gleda oko 290 tisuća gledatelja.

U 40 godina emisija je samo četiri puta mijenjala vizualni i glazbeni identitet, a danas ekipu TV kalendara čini devetero ljudi - novinari, realizatorice, producentica, glazbeni urednik i urednik emisije.

Novinara imamo četvero, oni su: povjesničarka i komparatistica Renata Labaš, povjesničar Vedran Kursar, Marijeta Stipić Miočić, koja je završila religiologiju i filozofiju, i dr. sc. Iva Čulina, koja je završila novinarstvo i doktorirala na antropologiji migracija. Tu su i realizatorice Renata Prugovečki i Susanna Čaić te glazbeni urednik Emilio Kutleša i producentica Sunčana Hrvatin Kunić, navodi Brnardić dodajući da imaju još nekoliko stalnih i povremenih suradnika.

Emisija se prikazuje svakoga dana i rad u njoj neprekidna je potraga za novim datumima i obljetnicama, događajima i ljudima, njihovo bilježenje i obrada, potraga za audiovizualnim materijalima te, na kraju i uz pomoć lektora, spikera, montažera i tonskih majstora, sklapanje svega u gledateljima zanimljivu cjelinu.

Iako neki imaju pogrešnu predodžbu da je taj posao jednostavan i da stalno vrtimo iste priloge, to nije točno. Svaki dan se najmanje u 50 posto razlikuje od istoga dana prethodne godine, naglašava Brnardić te dodaje da gledatelji pažljivo prate emisiju i često se javljaju s pohvalama, kritikama i prijedlozima.

U posljednje vrijeme ekipa emisije TV kalendar napravila je iskorak i prema novim medijima, ističu s HRT-a, navodeći da se osim na televiziji pojedini prilozi iz emisije mogu vidjeti i na stranici TV kalendara na Facebooku na kojem priloge prati više od 10 tisuća aktivnih korisnika, dok sadržaj stranice uglavnom dopire do gotovo 100 tisuća korisnika.