Hrvatski radio

Radio Sljeme

49. Međunarodna smoitra folklora

15.07.2015.

14:52

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tradicionalna Međunarodna smotra folklora posvećena baštini Dubrovačko neretvanske županije počela je jutros nastupom sudionika na Trgu bana Jelačića. Uz brojne programe potrajat će sve do 19. srpnja.

Uz dubrovačke, na Smotri sudjeluje i šest društava iz drugih krajeva Hrvatske (iz Buševca, Glogovca, Nove Rače, Starih Mikanovaca, Strmca i Šestina). Pridružit će im se sudionici iz Francuske (Baskije), Makedonije, Njemačke, Portugala i Španjolske, a nastupaju i hrvatski iseljenici iz Kanade te ansambli iz Iraka (Kurdistana), Kosova i Perua.

Program Smotre uključuje scenske priredbe, radionice, koncerte i izložbu. Scenske priredbe održavat će se na dvije pozornice: na Trgu bana Jelačića i na Gornjem gradu (na pozornici Gradec), gdje nakon večernjih nastupa slijede plesne radionice u kojima sudjeluju izvođači i publika. 

Istovremeno u Etnografskom muzeju postavljena je izložba naziva -  "Baština Dubrovačko-neretvanske županije". Organizirane su i radionice o glazbalima, nakitu, proizvodnji svile i odijevanju u dubrovačkom području. Zainteresirani se mogu uljučiti i u plesne te glazbene radionice u gornjogradskoj gimnaziji.

Program prvog dana zaokružit će koncert etnoglazbe: „Ethno na putu u Hrvatskoj” u kojem će posjetitelji moći uživati večeras /15.7.) od 20 sati na Trgu bana Jelačića. Koncert Međunarodna smotra folklora već niz godina priprema zajedno s ljetnim etnoglazbenim kampom Ethno Croatia Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, a koji je dio mreže istovrsnih kampova u Africi, Australiji i Europi. U Ethno Croatia 2015. sudjeluju glazbenici iz Belgije, Danske, Engleske, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Škotske, Švedske i Tunisa.

U prilogu Najava - novinarke Olge Vujović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.