Hrvatski radio

Radio Sljeme

65 godina utemeljenja kazališta "Komedija"

30.10.2015.

19:30

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijernom izvedbom gorko-slatke komedije Mate Matišića "Bljesak zlatnog zuba" u režiji Zorana Mužića obilježeno je 65 godina od utemeljenja kazališta "Komedija". Glumački ansambl na premijeri predvodio je Damir Lončar.

Ovo kazalište na Kaptolu od početka njeguje dramski i glazbeno-scenski izričaj, pa su se tamo mogle vidjeti operete i zabavne opere, mjuzikli, rock-opere, komedije i farse.

Za proslavu je odabrana Matišićeva takozvana "gastarbajterska" kronika, autorov dramski prvijenac koji nikada nije bio uprizoren u jednom od zagrebačkih kazališta. Riječ je o jednom od najboljih kazališnih komada u novijoj hrvatskoj dramskoj književnosti. Ova mentalitetna komedija smještena je u mjesto Ričice pokraj Imotskog, čije stanovnike očekuju velike zajedničke i osobne promjene. Težak im je život u selu, mukotrpan je muškarcima rad u Njemačkoj, ali oni sve nedaće lome životnom borbom i optimizmom, oporim humorom i neuništivim duhom. Sjajno napisani karakteri i prepoznatljive životne situacije sa tvrdog kamenjara zabavit će vas, ali i postaviti pred pitanje: koliko snage imamo da postanemo stvarni, autentični ljudi? - stoji na stranicama Komedije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.