Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ako bude predložena Dubravka Vrgoč problem HNK je riješen

15.09.2013.

17:38

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ako ravnateljica ZKM Dubravka Vrgoč bude kandidatkinja za privremenu intendanticu zagrebačkog HNK, riješen problem s Ministarstvom kulture oko v.d. intendanta, rekao je gradonačelnik.

"Ako je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla u intervjuu da predlaže Dubravku Vrgoč i ako je to točno, onda smo problem riješili. To je moj kandidat, ima deset godina", kazao je Bandić u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2".

Napomenuo je da je ministrica bila protiv nje dok je kod njega bila članica Poglavarstva od 2001. do 2005. "Kada smo Dubravku Vrgoč 2004. umjesto Slobodana Šnajdera birali u Zagrebačkom kazalištu mladih, ona (ministrica) i kolege iz HNS-a bili su suzdržani. I prije tri godine su bili protiv i drago mi je da su doživjeli metamorfozu", dodao je.

Bandić je rekao kako je problem oko izbora intendanta zagrebačkog HNK nastao kada je ministrica Zlatar Violić htjela "po prijateljskom ključu dovesti svog čovjeka u HNK, a ja to nisam dopustio". Ministricu je pozvao da "prestane raditi cirkus" te nađu najbolje rješenje za HNK.

Neprimjerenim je ocijenio da se Zakon o kazalištima mjenja nakon što ministrica kulture u HNK nije uspjela "po prijateljskom i stranačkom ključu" instalirati svoga čovjeka. "Nema razloga da oni donesu zakon, ali gradonačelnik onda nema veze sa HNK", naglasio je Bandić. Izrazio je žaljenje što se to događa i preko leđa više od 500 ljudi, u ansamblu HNK gdje se, kaže, prelamaju osobni interesi. Upitan hoće li Grad Zagreb i dalje financirati kazalište, Bandić je odgovorio da hoće dok su u partnerskom odnosu.

Negativno je odgovorio na pitanje hoće li prihvatiti poziv ministrice kulture da se nađu u "četiri oka", ističući da Grad Zagreb ima ljude koje se bave tim područjem, kao što je njegova zamjenica Vesna Kusin.

Ministicu Zlatar Violić prozvao je da se ne drži zakona, ocijenivši da je bivšu intendanticu Anu Lederer mogla razriješiti samo Vlada.

"Protuzakonito je dobila otkaz. Ministrica Zlatar Violić krši sve moguće zakonske i proceduralne propise samo da bi realizirala svoj cilj i postavila svoga čovjeka, ali ja u tome ne želim sudjelovati. Imam važnijeg posla", istaknuo je Bandić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.