Hrvatski radio

Radio Sljeme

Arheološka istraživanja: Srednjovjekovni gradovi 11.11.2021.

11.11.2021.

18:30

Autor: Hrvatski Radio

Nepregledno blago

Nepregledno blago

Foto: HRT / HRT

Voditelj istraživanja srednjovjekovnih gradova, arheolog Petar Sekulić iz Odjela za kopnenu arheologiju HRZ ističe kako je posebno atraktivan Stari grad Milengrad izgrađen je na rubu planinskoga izdanka Ivanščice, nedaleko od mjesta Grtovec u Hrvatskom zagorju. Što se tiče istraživanja u kompleksu Banskih dvora, jedno od važnijih otkrića o životu Gradeca je ostatak reprezentativne palače iz 14. st. Riječ je o važnom o važnom nalazu za povijest Zagreba.

- Stari grad Milengrad izgrađen je na rubu planinskoga izdanka Ivanščice, nedaleko od mjesta Grtovec u Hrvatskom zagorju. O strateškoj važnosti položaja, prirodno zaštićenog strmim liticama s triju strana, svjedoče tragovi naseljavanja još od prapovijesti.
Sagrađen je vjerojatno u 14. stoljeću kao središte srednjovjekovnoga vlastelinstva Zajezda koje se prostiralo duž jugoistočnih obronaka Ivanščice. Kroz svoju su povijest Stari grad Milengrad i vlastelinstvo Zajezda bili u vlasništvu istaknutih plemićkih obitelji srednjovjekovne varaždinske županije - obitelji Herković i Patačić. Tijekom druge polovice 15. ili početkom 16. stoljeća Stari grad je prilagođen potrebama novovjekovnog ratovanja, među inim i izgradnjom baterijske kule. Prestanak opasnosti od napada osmanlijskih postrojbi i promjena načina života tijekom 17. stoljeća doveli su do postupnog napuštanja starih gradova na teško pristupačnim mjestima te izgradnje plemićkih dvoraca na pristupačnijim i za život ugodnijim položajima. Pretpostavlja se da se upravo u tom procesu pojavljuje ime Milengrad, odnosno Melengrad, kako bi se razlikovao od novoga vlastelinskog sjedišta - dvorca u Zajezdi.
- Tijekom 2021. godine dovršeni su konzervatorsko-restauratorski građevinski radovi na sanaciji baterijske kule (voditelj Toma Prpić, Odjel za graditeljsko naslijeđe, Služba za nepokretnu baštinu) kao statički najugroženijega dijela Staroga grada Milengrada te su nastavljena arheološka istraživanja dvorišnoga prostora u njegovu zapadnom dijelu.
Nastavkom radova, koje Hrvatski restauratorski zavod realizira u odličnoj suradnji s Bratovštinom Milengrad, osigurat će se njegovo valoriziranje i prezentiranje te održiva namjena.

U Hrvatskoj ima posebno zanimljivih starih gradova, kao Jelengrad nalazi se na jugozapadnim obroncima Moslavačkoj gori, oko 30 km sjeveroistočno od Popovače. Pod vodstvom argeologa Petra Sekulića istraživat će se Krčingrad nalazi se na šumovitom poluotoku između Gradinskog jezera i jezera Kozjak, u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Prirodno zaštićena uzvisina dodatno je utvrđena obrambenim zidom od sedrenih klesanaca. Sjevernim dijelom grada dominira trokutasta kula koja je branila jedini kopneni pristup gradu.

 

"Nepregledno blago" radijski pregledavamo četvrtkom u 18 sati i 30 minuta! Urednica je Vesna Jurić Rukavina.

Galerija
Milengrad. foto: HRZ za Nepregledno blago , Foto: -/-
Arheolozi na lokalitetu Milengrad, foto:HRZ za Nepregledno blago, Foto: -/-Ostaci zida Palače iz 14.st. dokaz života na Gradecu, kompleks Banski dvori, foto: HRZ za Nepregledno blago , Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici