Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Bajka o zlatnoj ribici" u Kazalištu lutaka

10.10.2013.

10:08

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstava A.S. Puškina, u režiji Zorana Mužića želi poručiti kroz bezvremensku priču kako ne treba biti neumjeren u svojim željama i da se treba čuvati vlastite pohlepe.

Aleksandra Sergejeviča Puškina naziva se ocem suvremene ruske književnosti, a smatra se da je njegov jezični stil oblikovao moderan ruski govor. Izvan Rusije proslavio se djelima prema kojima su skladane velike opere, "Boris Godunov", "Jevgenij Onjegin", "Pikova dama", dok mu je drama "Mozart i Salieri" bila predložak za Oscarom nagrađeni film Miloša Formana "Amadeus".

Osim remek-djela književnosti za odrasle u povijesti književnosti ističu se njegove bajke među kojima je najpoznatija priča o ribaru i ribici, čemu je razlog efektan spoj stila poučne narodne pripovijesti i sofisticirane književne riječi. Pojam zlatne ribice ušao je u svakodnevni rječnik kada se govori o ispunjavanju želja, ali je ona i čest motiv u vicevima.

Puškin u središte fantastičnog sukoba postavlja lik ribara koji je zadovoljan vlastitim skromnim postojanjem, smjenama rada i odmora, napora i ugode, a pokretač radnje je njegova žena koja ne misli tako i vodi je neumjerenost u željama.

Naizgled jednostavna priča o zločinu i kazni zapravo nas nuka da se zapitamo o mjestu čovjeka u univerzumu, o njegovoj malenkosti i veličini, o pravoj mjeri njegove ambicije i mistike skromnosti, ističe se u najavi ZKL-a. U predstavi glume Anđelko Petric, Vera Zima, Jadran Grubišić, Katarina Perica Kirin, Branko Smiljanić, Željko Šestić i Vanda Božić.

Predstava A.S. Puškina, u režiji Zorana Mužića, premijerno će se izvesti u petak, 11. listopada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.