Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bogat program pete Noći knjige

22.04.2016.

10:43

Autor: Nevena Saraga

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Noć knjige 2016., manifestacija kojom se petu godinu zaredom daje poticaj kulturi čitanja te potiče razgovor o literaturi, održat će se u petak, 22. travnja 2016. godine, uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige.

"Noć knjige 2016." održat će se u više od 216 gradova i mjesta diljem Hrvatske, a najveći broj programa, njih 271 bit će u Zagrebu.
Na ovogodišnju manifestaciju prijavilo se 450 sudionika, među njima knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, udruge, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige.
Organizatori su ove godine pripremili više od tisuću programa i prodajnih akcija.

Ovogodišnja manifestacija održava se u znaku dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti. Riječ je o 400. obljetnici smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, a u Hrvatskoj je ove godine 100. obljetnica od prvoga objavljivanja "Priča iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić. Ove će obljetnice biti obilježene brojnim izložbama, radionicama, kvizovima, dramskim izvedbama, glazbenim slušaonicama i projekcijama filmova.

Ove se godine, potaknuta hrvatskim iskustvom, treći put slična manifestacija održava u Sloveniji i Crnoj Gori.
 
U "Noći knjige 2016." za najmlađe je pripremljen bogat i raznovrstan program, a manifestacija će se obilježiti i u 28 vrtića i 121 školi.
 
Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić najavio je prodajne akcije i popuste cijeloga dana u više od 100 knjižara i antikvarijata diljem Hrvatske.
Velik broj knjižnica nudit će besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine te rasprodaju otpisanih naslova, poručio je Nejašmić.
 
Humanitarnu dimenziju manifestacije, kako je istaknuo, napravit će nakladnici koji će darovati slikovnice i knjige za djecu Udruzi Krijesnica, a u brojnim knjižnicama i institucijama organizirat će se dobrotvorne akcije prikupljanja knjiga za knjižnice i potrebite.
 
Zato Zaklada nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu poziva sve zainteresirane da se priključe akciji "knjigom za knjigu", kojom se prikupljaju sredstva za nabavu školskih knjiga djeci iz obitelji pogođenih teškim financijskim stanjem.

U sklopu posebnoga programa Zoološki vrt Grada Zagreba pripremio je poseban program za najmlađe, a organizirat će se pisanje ptičjim perom te likovne radionice.
 
Vlak knjige i prijateljstva, kako je rečeno, putovat će na relaciji Ozalj - Karlovac - Ozalj - Kamanje - Bubnjarci - Metlika - Ozalj.
 
Na manifestaciji će sudjelovati velik broj domaćih književnika, a Goethe institut će ugostiti srpskoga književnika za djecu i mladež Uroša Petrovića.
 
Manifestaciju "Noć knjige 2016." organiziraju zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižni blok - Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.
 
Program obilježavanja podupire Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a financijski su ga pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika, Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.
  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.