Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dani europske baštine - Baština za sve 16.09.2021.

16.09.2021.

18:30

Autor: Hrvatski Radio

Nepregledno blago

Nepregledno blago

Foto: HRT / HRT

Manifestacija Dani europske baštine održavaju se tijekom rujna i listopada prigodnim događanjima u svim državama članicama Vijeća Europe pod nazivom Baština za sve! To je prigoda za predstavljanje zajedničke kulturne baštine svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina. U programu sudjeluje više od 100 organizatora i brojne udruge. Tema Baština za sve odabrana je zbog sudjelovanja različitih društvenih skupina koje stvaraju, čuvaju i predstavljaju baštinu kao dio vlastita identiteta i zalog za budućnost. Gošća emisije je koordinatorica Dana Europske baštine, mr.sc. Anuška Deranja Crnokić iz Ministarstva kulture i medija.

Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi. Vijeće Europe pokrenulo je inicijativu

1985. godine, koja je postala zajednička akcija u suradnji s Europskom unijom od 1999. godine. Hrvatska se manifestaciji Dana europske baštine pridružila godine 1995. proglašenjem posavskog sela Krapje selom graditeljske baštine. Otad se kontinuirano obilježavaju svake godine tijekom rujna i listopada. 

"Nepregledno blago" radijski pregledavamo četvrtkom u 18 sati i 30 minuta! Urednica je Vesna Jurić Rukavina.

Europski dani baštine - Baština za sve 2021-09-16

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici