Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dani otvorenih vrata Hrvatskog željezničkog muzeja

01.10.2013.

14:11

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski željeznički muzej Danima otvorenih vrata do subote obilježava 151-vu godišnjicu dolaska prvog vlaka u Zagreb, kao i Dan Hrvatskih željeznica.

 Društvena modernizacija uvijek je dolazila sa željeznicom pa je i prvi vlak u Zagrebu 1. listopada 1862. važan datum u našoj modernoj povijesti. No, trebalo je proteći gotovo 130 godina da sve željezničke pruge budu stavljene pod jednu upravu. To se dogodilo 5. listopada 1990. kad su odlukom Sabora osnovane Hrvatske željeznice, što se danas slavi kao njihov dan. Sve to obilježava Hrvatski željeznički muzej izložbom starih lokomotiva na otvorenom. Kakve su to lokomotive, govori voditeljica muzeja Tamara Štefanac:

Imamo parne lokomotive, primjerice, lokomotivu plavog vlaka Josipa Broza Tita, što je vukla plavi vlak od 1947. do 1960. godine. Zatim imamo električnu lokomotivu s istarskih pruga pa jednu parnjaču serije 51 koja je u Hrvatskoj u prošlosti najčešće vozila i najviše ih imamo u fundusu. Ona je i službeno odvezla zadnji parni vlak u Hrvatskoj 1988. godine. Imamo lokomotivu serije 22, koja je vukla jedini muzejski vlak u Hrvatskoj, dizelske električne lokomotive, dizelke, zapravo stare željezničke oldtajmere.   

Dio povijesti našeg grada koji pričaju starinske lokomotive možete doživjeti u Ulici grada Vukovara na broju 47. Na toj adresi do subote traju Dani otvorenih vrata Hrvatskog željezničkog muzeja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.