Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Depeche Mode Fan Exhibition" u Klovićevim dvorima

09.05.2013.

07:44

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na putujućoj izložbi "Depeche Mode Fan Exhibition" predstavlja se više od stotinu rijetko viđenih predmeta i memorabilija popularnog engleskog elektroničkog glazbenog sastava.

Riječ je o najvećoj privatnoj zbirci posvećenoj slavnoj skupini osmišljenoj kao popratni sadržaj trenutne svjetske turneje benda, a održat će se u samo tri odabrana grada - Berlinu, Budimpešti i Zagrebu. Kustos izložbe je Martin Hossbach, a eksponati su mahom vlasništvo Dennisa Burmeistera, super-kolekcionara memorabilija skupine Depeche Mode. Njegova je zbirka najveća privatna zbirka o toj grupi na svijetu, a sadrži više od deset tisuća predmeta posvećenih legendarnome sastavu. 

Izložba, među ostalim, donosi njihov prvi demo snimak, osobne predmete članova i njihove instrumente, plakate za koncerte i fotografije, autograme, rijetke ploče, nagrade, CD-ove i videospotove. Izložene su i master ploče benda koje je izdala legendarna istočnonjemačka diskografska kuća Amiga, te jedinstveni EMU-2 sampler, kao i službene dokumente policijske obavještajne službe o nadzoru nad klubovima obožavatelja grupe u nekadašnjem DDR-u. 

Izložba ima i svoju online inačicu - obožavatelji su bili pozvani da do 23. travnja šalju fanzine, memorabilije i vlastita djela putem internetskog portala fan4fan.com, nakon čega je međunarodni žiri odabrao pet najboljih materijala hrvatskih fanova, koji će, uz zbirku Burmeister, biti izloženi u Klovićevim dvorima. Pobjednici će biti nagrađeni i upoznavanjem s "Depecheovcima" na koncertu u našem gradu. 

Ulaz na izložbu je slobodan, a može se pogledati do 23. svibnja, kada će u sklopu svoje ljetne turneje, na kojoj u 25 država i na 34 koncerta predstavljaju novi album "Delta Machine", Depeche Mode nastupiti u Areni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.