Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dodijeljene godišnje nagrade HNK

05.07.2013.

14:33

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godišnje nagrade Hrvatskog narodnog kazališta za najbolja dramska, operna i baletna ostvarenja u sezoni 2012./2013. uručene su laureatima na prigodnoj svečanosti održanoj u tom kazalištu.

Obraćajući se nazočnima prije dodjele nagrada intendantica Ana Lederer osvrnula se na proteklu sezonu napomenuvši kako kazalište uz svoju umjetničku ima i političku povijest. Protekla će sezona, istaknula je Lederer, "biti posebno poglavlje u toj političkoj povijesti po neviđenoj hajci na jednoga intendanta i na HNK u Zagrebu kao umjetničku instituciju te, naposlijetku, po krojenju zakona protiv jedne osobe i protiv suosnivača - Grada Zagreba".

Nagrade za najbolje dramske uloge uručene su Almi Prici i Liviju Badurini za uloge ostvarene u Euripidovoj "Medeji" nastaloj u suradnji HNK, Dubrovačkih ljetnih igara i Pandur.theatresa.

Alma Prica nagradu je primila za naslovnu ulogu Medeje, koju je donijela na maestralan način, "kao lik suvremene žene - izdane u ljubavi, strankinje u neprijateljskome svijetu", naveo je ocjenjivački sud u obrazloženju hvaleći virtuoznu interpretaciju prvakinje Drame HNK.

Livio Badurina je u čudesnoj interpretaciji, kako se uz ostalo navodi u obrazloženju, ulogu Čuvara Zlatnog runa odigrao bez riječi, isključivo tijelom koje se pred gledateljima transformira razotkrivajući sve dubinske slojeve priče.

Nagradu "Marijana Radev" za najbolju opernu žensku ulogu dobila je Gorana Biondić za ulogu Ofelije u operi "Hamlet" Ambroisea Thomasa i za ulogu Adine u operi "Ljubavni napitak" Gaetana Donizettija. Ona je u ulogu Ofelije uronila "svim svojim bićem i ostvarila istodobno glasovno bravuroznu, ali i potresnu kreaciju", smatra ocjenjivački sud.

Nagrada "Vladimir Ruždjak" za najbolju opernu mušku ulogu pripala je Ljubomiru Puškariću za ulogu Pieta Grootha u operi "Postolar od Delfta" Blagoja Berse i za ulogu Don Giovannija u istoimenoj operi Wolfganga Amadeusa Mozarta. Puškarić je, izvrsno iskoristivši svoje mogućnosti, Don Giovannija interpretirao scenski suvereno, ležerno i dramski uvjerljivo, naveo je ocjenjivački sud u obrazloženju koje je pročitala Jagoda Martinčević.

Nakon proglašenja dobitnika opernih nagrada Martinčević se, kako je rekla iskočivši iz protokola, osvrnula na proteklih osam godina rada Opere HNK te u osobno ime i u ime "tradicionalne publike" istaknula kako ne pamti razdoblje u kojemu je postavljeno osam naslova koje nikad prije nismo imali prilike vidjeti - od "Razgovora karmelićanki", preko "Jenufe" i "Parsifala" pa sve do "Hamleta". Time je ispunjena velika misija ove kuće, a ravnatelj opere Branko Mihanović i intendantica Ana Lederer učinili su najviše što se moglo, vizionarski i s punim umjetničkim pokrićem, rekla je Martinčević.

Za najbolje baletne uloge nagrade su primili članica baleta HNK Iva Vitić Gameiro i prvak Dmitrij Timofejev. Iva Vitić Gameiro primila je nagradu "Ana Roje" za ulogu u baletima "Pjesme bez riječi", "Herman Schmerman" i "Por vos muero / Za vas umirem" izvedenim u sklopu Baletnog triptiha jer je u svakom njegovu dijelu "pokazala svu raskoš svojega talenta", otkrivši koliku izuzetnu mogućnost preobrazbe posjeduje.

Dmitrij Timofejev nagradu "Oskar Harmoš" zaslužio je nastupom u baletu "Por vos muero / Za vas umirem" izvedenog u sklopu "Baletnog triptiha" jer je na scenu donio "zadivljujući polet". Timofejeva, smatra ocjenjivački sud, "treba gledati i prepustiti se svoj raskoši i ljepoti njegova talenta".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.