Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Doručak u štampariji" - Boris Bućan

14.04.2016.

11:24

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Doručak u štampariji" izložba je svjetski priznatog slikara, grafičara i dizajnera akademika Borisa Bućana koja se večeras u 19.00h otvara u Muzeju suvremene umjetnosti. U prvom planu bit će, naravno, Bućanovi plakati.

Plakatni opus koji se danas nalazi u MSU-u predstavlja relevantan presjek Bućanovog stvaralaštva od samih početaka sedamdesetih godina do kraja prošloga stoljeća. Dizajnirajući plakate Boris Bućan upotrebljavao je reference iz masovne kulture, iz svakodnevnog života, kao i reference iz mnogih povijesnih umjetničkih stilova.

Zbog jednog romana i jednog filma naslov ove izložbe više asocira na čežnju za glamurom, nego na buku i prljavštinu starih štamparija. Pa ipak, prije umjetničkog glamura koji je stigao mnogo godina nakon toga, Bućan je čekajući na prvi otisak plakata mnoge dane (a vjerojatno i jutra) proveo u tiskarama. Plakati bi potom slijedili svoju sudbinu završavajući na gradskim ulicama i plakatnim mjestima, da bi već nekoliko dana kasnije nestali - navedeno je to, među ostalim, na internetskim stranicama Muzeja suvremene umjetnosti.

Izložbu dodajmo možete razgledati sve do 29.5.2016.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.