Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Etno,fletno!" i Singrlice na HRTiju!

22.02.2017.

13:01

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi put u povijesti HRT – Radio Sljeme emitirat će emisiju "Etno, fletno!", osim na 88.1, izravno i putem besplatne multimedijske usluge HRTi. U ponedjeljak 27. veljače 2017., od 20,30 do 22 sata, nastupit će Singrlice i predstaviti svoj novi album. Voditelj i urednik emisije je Frano Ridjan.

„Zadovoljstvo nam je što ćemo svoj novi album, upravo nominiran za nagradu Porin, predstaviti u emisiji Radija Sljeme Etno, fletno! Lijepo je znati da postoji radijski program u kojemu se etnoglazba može približiti široj publici, a pogotovo je lijepo što će naš koncert moći pratiti svi koji to žele putem videoprijenosa uživo jer su naši nastupi i scenski bogati. Posebno nas veseli što ćemo album predstaviti u društvu Igora Geržine, proslavljenoga saksofonista i aranžera našega albuma, ujedno i prvoga gosta prve emisije Etno, fletno!”, ističe voditelj Singrlica Tomislav Jozić.

„Od jedne smo uobičajene emisije ponedjeljkom navečer došli do projekta u kojemu istaknuti članovi etnoscene, poput svjetski poznatoga dueta Bow vs. Plectrum, a sada i Singrlica, žele promovirati svoje nove albume”, pojašnjava urednik i voditelj Frano Ridjan.

Etno fletno! emisija je o hrvatskoj tradicijskoj kulturi, a pokazala se vrlo zanimljivom širemu slušateljstvu. Od rujna prošle godine emitira se uživo svakoga ponedjeljka na HRT – Radiju Sljeme.

 

„Radio Sljeme promiče sadržaje važne za hrvatski, a posebno zagrebački kulturni identitet, te smo zato osmislili emisiju koja našoj publici predstavlja najkvalitetniji sadržaj na hrvatskoj etnosceni. Folkloraš Frano Ridjan poznat je po svojemu osebujnom voditeljskome stilu, pa nije bilo dvojbe – emisija je povjerena Frani”, ističe vršiteljica dužnosti glavnoga urednika HRT – Radija Sljeme Tanja Baran.

„Ideja o takvoj emisiji motala mi se po glavi još od prvih koraka koje sam napravio u folkloru. Rado sam postao autorom i voditeljem emisije kojoj posebnost daju dva vrlo važna čimbenika. Jedan je svakako rubrika Svaki tjedan tradicijski jedan, u kojoj uz pomoć svirača i graditelja tradicijskih instrumenata Stjepana Večkovića poznate Hrvate i Hrvatice dovodimo u situaciju da zasviraju na nekome od naših tradicijskih instrumenata – mnogi od njih to čine prvi put u životu. 

Jednom mjesečno emisija se emitira iz HRT-ova koncertnoga studija Zvonimir Bajsić kao koncertna emisija s publikom, a ostalo vrijeme iz studija Radija Sljeme”, naglašava Frano Ridjan.

 

Reakcije na emisiju Etno, fletno! vrlo su zanimljive. Slušatelji čiji je dojam da tradicijska baština ne može biti i zabavna, komentiraju da su ponedjeljkom navečer s užitkom na frekvenciji HRT – Radija Sljeme te da su se nasmijali do suza kad su se, primjerice, Ivan Dečak, braća Sinković, Vedran Mlikota, Danijela Trbović, Karmela Vukov Colić, Ante Cash, Mirko Fodor i Drele trudili svirati tradicijske instrumente. Slušatelji se ugodno iznenade i starim snimkama u rubrici Etno prašina.

Radijska koncertna emisija Etno, fletno! emitira se uživo ponedjeljkom od 20.30 do 22.00 na HRT – Radiju Sljeme na frekvenciji 88,1 MHz, a može se poslušati i u Slušaonici na mrežnim stranicama Hrvatskoga radija (HRT – HR) te na mobitelima, tabletima i računalima s pomoću besplatne multimedijske usluge HRTi. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.